2024.04.20, Szombat

Új növekedési fokozatba kapcsolt a magyar gazdaság

Nemzetgazdasági Minisztérium

2018.02.14. 20:39

A stabil és gyors gazdasági növekedés azt mutatja, hogy eredményes a béremelésre és adócsökkentésre épülő gazdaságpolitika, így a magyar emberek életszínvonala érdemben javulni tudott - hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavalyi évre vonatkozó előzetes GDP-növekedési adatai alapján.

A tavalyi év negyedik negyedévében 4,4 százalékkal, 2017 egészében pedig 4 százalékkal nőtt a gazdaság. A növekedési adatokat értékelve a tárcavezető kiemelte, hogy 2017-ben hárommal kevesebb munkanap volt, mint 2016-ban, ráadásul ebből kettő az utolsó negyedévben esett ki. Az ezeket a hatásokat figyelembe vevő, uniós összehasonlítások alapjául is szolgáló növekedési adatok még kedvezőbb képet mutatnak. Eszerint tavaly 4,2 százalékkal, az utolsó negyedévben 4,8 százalékkal  növekedett a GDP. Időben visszatekintve is kiemelkedő teljesítmény ez, amit jól jelez, hogy a KSH 2005 óta, azaz 12 éve nem mért ennél nagyobb mértékű bővülést – hívta fel a figyelmet Varga Mihály.

A tárcavezető elmondta, hogy a tavalyi 4 százalékos növekedés negyede, 1 százalékpont a 2016 novemberében megkötött hatéves adó- és bérmegállapodás gazdaságösztönző hatásának köszönhető. A kedvező hatások a magyar háztartások számára is kézzelfoghatóak. A 12,8 százalékos béremelkedésnek és a 70 ezer fővel magasabb foglalkoztatásnak köszönhetően tavaly a munkavállalók nagyságrendileg 1 100 milliárd forintnyi többletbért vehettek kézhez, amely egyben magasabb életszínvonalat is eredményezett - ismertette Varga Mihály.

A magyar gazdaság növekedése stabil, fenntartható valamint széles alapokon nyugszik. Ez utóbbit jelzi, hogy 2017-ben a kedvezőtlen időjárással sújtott agrárium kivételével minden ágazat pozitívan járult hozzá a növekedéshez. A stabilitás és fenntarthatóság szempontjából a miniszter kiemelte, hogy az egyensúlyi folyamatok is kedvezőek, azaz a növekedés gyorsulását nem eladósodás táplálja. Épp ellenkezőleg: az államháztartási hiány stabilan alacsonyan, 2 százalék körül alakult, amelynek eredményeként az államadósság rátája is érdemben csökkent - mondta el Varga Mihály.

Nemzetközi összevetésben hazánk növekedése továbbra is jelentősen meghaladta az Európai Unió teljesítményét: az Eurostat gyorsbecslése alapján a negyedik negyedévben az unió átlagosan 2,6 százalékkal növekedett. Így 2017-ben tovább gyorsult a magyar gazdaság felzárkózása. A visegrádi országok közül az Európai Bizottság előrejelzése alapján az egész éves adatot tekintve előkelő helyen, a negyedéves növekedésben viszont az első helyen végeztünk - húzta alá a nemzetgazdasági miniszter

Varga Mihály hozzátette: 4,3 százalékos növekedési ütemet vár az NGM az idei évben. A bér- és adómegállapodás, illetve a társasági adó 9 százalékra csökkenésének növekedésserkentő hatása idén jobban fog érvényesülni, emellett számolni lehet a lakáspiac további erősödésével is - húzta alá.

Aktuálismagyar gazdasággazdasági növekedés