2024.04.14, Vasárnap
A pécsi egyetemen tanít szeptembertől Szabó Dániel zongoraművész-zeneszerző
pixabay - illusztráció

A pécsi egyetemen tanít szeptembertől Szabó Dániel zongoraművész-zeneszerző

MTI

2020.06.24. 14:00

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének tanára lesz a világhírű zongoraművész-zeneszerző, Szabó Dániel szeptembertől - közölte az intézmény az MTI-vel.

Mint azt a PTE közleményében írták, a jazz, a komolyzene és a filmzene berkeiben egyaránt foglalkoztatott művész jól ismert a műfajok közötti integrációs törekvéseiről.     

A pécsi származású művész-tanár jelenleg a University of California in Los Angeles professzora, ahol a nevéhez fűződő zenepedagógiai módszereket vezettek be. Ez a tevékenysége egészül ki a magyarországi, pécsi munkával szeptembertől.

Kitértek arra, hogy az online oktatás kényszerű bevezetésével jó alkalom nyílt arra, hogy a két egyetem közötti munkát meg lehessen osztani. A tervek szerint Szabó Dániel több új képzési program kidolgozását is megkezdi majd.     

Szabó Dániel a pécsi Martyn Ferenc Szabadiskolából indult el, ahol zongorát, improvizációt és zeneszerzést tanult. 2005-ben kitüntetéses MA diplomát szerzett a bostoni New England Conservatory jazz tanszékén világhírű muzsikusok tanítványaként. Doktori fokozatát 2015-ben szerezte a University of Southern California (USC) Thornton School of Music zenei tanszékén.

Tanára volt mások mellett Vince Mendoza Grammy-díjas zeneszerző-karmester, Peter Erskine Grammy-díjas jazzdobos-zeneszerző-producer és Bruce Broughton Oscar-jelölt filmzeneszerző.     

A számos nemzetközi verseny győztesének számító művész nemzetközi és los angeles-i tevékenységét továbbra is folytatja, de alkotói és előadói munkásságának gyümölcseit gyakrabban élvezheti majd a dunántúli közönség, és minden bizonnyal a főváros is.

Szabó legújabb, Források című szimfonikus darabját a rangos bécsi Musikvereinben mutatták be februárban, a Projects From The Past című amerikai-román nagyjátékfilmet, az általa írt zenével pedig a jövő évtől láthatja a közönség az európai mozikban - jegyezték meg a közleményben.

KultúraPTE Szabó Dánieltanítás