2024.07.18, Csütörtök

Öt új koncessziós szerződés szénhidrogénes területekre

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

2018.03.19. 14:03

Mindhárom nyertes pályázó aláírta a szénhidrogén-koncessziós szerződéseket a 2017 júniusában közzétett pályázatokon elnyert területekre.

Az ötödik alkalommal meghirdetett bányászati felhívások koncesszióinak megadásáról a törvényi rendelkezéseknek megfelelően, a minősítőbizottság értékelése és javaslata alapján 2017 novemberében döntött a nemzeti fejlesztési miniszter.

Az újonnan megkötött szerződésekkel a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. összesen tizenhárom hazai szénhidrogén-kutatási területre szerzett kutatási jogosultságot, míg a korábbi koncessziókon szintén nyertes Vermilion Exploration B.V. és HHE Group Kft. (a mostani szerződéskötéssel együtt) három-három szénhidrogénes koncesszió birtokosa.

Az eddigi öt tender 44 megjelent bányászati koncessziós pályázati felhívására 49 pályázat érkezett, a nyertes pályázók összesen 29 területre kötöttek szerződést.

Az első négy koncesszió pályázatai nyomán befizetett nettó koncessziós díjakból az államnak összesen 8,6 milliárd forint bevétele keletkezett, az ötödik kör esetében a megkötött koncessziós szerződések alapján a nyertes pályázók további nettó 1,9 milliárd forint koncessziós díj befizetését vállalták.

A szénhidrogén-koncesszió időtartama a szerződés hatályba lépésétől számított 20 év. A koncessziók időtartama egy alkalommal, újabb pályázat kiírása nélkül, az eredeti koncessziós időtartam felével meghosszabbítható.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a befektetői érdeklődéssel összhangban 2018 első félévében újabb bányászati koncessziók meghirdetését tervezi.

 

AktuálispályázatbányászatNFMkoncessziós szerződésszénhidrogén