2024.04.20, Szombat

Elismerték Büki Andrást, a PTE professzorát

MTI

2018.04.28. 22:24

Büki András, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Idegsebészeti Klinika igazgatója, egyetemi tanár vehette át tegnap a Markusovszky Emlékplakettet Szombathelyen.

A Markusovszky Lajos Emlékünnepélyen tegnap megkoszorúzták a kórház névadójának szobrát, valamint elismeréseket, kinevezéseket adtak át Szombathelyen. A rangos szakmai díjat, a Markusovszky Emlékplakettet Büki András, a PTE professzora, a PTE Idegsebészeti Klinika igazgatója vehette át. A koponya- és agysérülések kutatója és specialistája az elismerés kapcsán elmondta: „Ez a teljes klinika oktató-, kutató- és gyógyító munkájának az elismerése. Egyúttal talán egy biztatást is jelent, hogy jó úton járunk a kutatásaink terén.” – adott hangot örömének Büki András.

A pécsi professzor az eseményen tartott tudományos előadásában a transzlációs kutatásokról és az agysérülések kezeléséről beszélt. Elmondta, hogy a transzlációs medicina egyfajta hidat alkot az alapkutatások és a klinikai alkalmazások között. Az előadó kitért a pécsi és a szombathelyi intézmény kiváló kapcsolatára, majd a kutatómunka szépségeiről és buktatóiról számolt be. Prof. dr. Büki András szerint a mortalitás, azaz a halálozás csökkentését két módon érhetjük el: az ellátásszervezés és a specifikus kezelési eljárások fejlesztésével.

Az emlékplakettet a szombathelyi Markusovszky Kórház tudományos bizottsága ítéli oda az arra leginkább érdemes személynek minden évben.

PécsAktuálisPTE Büki AndrásMarkusovszky Emlékplakettagysérülés