2019.06.24, Hétfő

PTE

Atomerőmű-üzemeltetési szakmérnöki képzés indul ősztől hat magyar egyetemen

2019.05.13

Kultúra

Paks II. Akadémia elnevezéssel két féléves atomerőmű-üzemeltetési szakmérnöki képzés indul ősztől hat magyar egyetemen; az első megállapodást hétfőn írta alá Paks II. Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE) a baranyai megyeszékhelyen.

Paks II. és a PTE

2019.05.05

Aktuális

Együttműködési megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetem és a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter. Az erről szóló megállapodást Süli János miniszter, Miseta Attila, az egyetem rektora és Jenei Zoltán, a PTE kancellárja látta el kézjegyével a pécsi egyetem Szenátusi Tanácstermében május 3-án.

Közös véradást szervez a PTE és az Országos Vérellátó Szolgálat

2019.04.29

Aktuális

A Pécsi Tudományegyetem és az Országos Vérellátó Szolgálat közös véradást szervez, amelyre 2019. április 30-án, kedden kerül sor 8.00-18.00 óra között.

Pécsett is megkezdődött a hallgatói albérlet-vadászat

2019.04.15

Aktuális

Idén az ELTE, a Debreceni Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem vezeti a legnépszerűbb egyetemek listáját – olvasható a legfrissebb felsorolásban. Az intézmények környékén villámgyorsan kiadják a legjobb albérleteket, így aki biztos a dolgában, jobban teszi, ha már a júliusi ponthatár kihirdetés előtt alaposan szétnéz a piacon.

Aranyérmes lett a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet bora

2019.03.13

Gazdaság

Minden eddiginél több, összesen 559 nevezés érkezett a XVIII. Országos Syngenta Borversenyre. Az aranyak közel harmada a Pannon borrégióba került, de az egyetlen pécsi aranyérmet a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Summa Merlot 2017 bora hozta el.

Sportegészségügyi hátteret ad a PTE a PVSK számára

2019.02.19

Aktuális

Együttműködési megállapodást kötött Magyarország első egyeteme és Pécs város legnagyobb múltú sportegyesülete. A Pécsi Tudományegyetem és az idén 100 éves Pécsi Vasutas Sportkör kooperációja a hatékony tehetséggondozást és a versenysport sportegészségügyi hátterét biztosítja.

Három díjat nyert a pécsi egyetem fúvószenekara Prágában

2019.02.18

Kultúra

Három díjat nyert Pécsi Tudományegyetem zeneművészeti intézetének fúvószenekara, a Zsolnay Vilmos Fúvószenekar (Zsolnay Wind Orchestra) a hétvégén rendezett 21. Prágai Nemzetközi Fúvószenekari Fesztiválon - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény hétfőn az MTI.

Kiválóság Központot hoz létre a PTE EU-s forrásból

2019.02.06

Aktuális

Újabb mérföldkövéhez érkezik a Pécsi Tudományegyetem vezetésével, a Szegedi Tudományegyetemmel és a Debreceni Egyetemmel konzorciumban az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával megvalósuló projekt. A célok között szerepel egy olyan hiánypótló kiválósági központ kialakítása, amelynek fókuszában a sportteljesítmény és az egészség áll.

Új, hiánypótló képzés és virtuális valóság a PTE Műszaki és Informatikai Karán

2019.01.29

Kultúra

Már az idei felvételi eljárásban, tehát 2019. február 15-ig lehet jelentkezni a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának szeptemberben induló műszaki felsőoktatási szakképzésére.

Raoul Wallenberg-díjban részesült a PTE Wlislocki Henrik Szakkollégium

2019.01.23

Aktuális

Múlt hét szerdán adták át az idei díjazottak számára a Raoul Wallenberg-díjat, melyet a Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány alapított 2010-ben azzal a céllal, hogy etikai mércét és példát állítson a magyar társadalmi- és politikai közélet elé. A Raoul Wallenberg-díj Bíráló Bizottság döntése értelmében a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Wlislocki Henrik Szakkollégiumát is díjazták.

A Pécsi Tudományegyetem is bemutatja fejlesztéseit az egyetemi nyílt napokon

2019.01.13

Gazdaság

Az egyetemi nyílt napokhoz kapcsolódóan hét helyszínen mutatják be az európai és hazai forrásokból megvalósuló felsőoktatási fejlesztéseket január 15. és február 2. között - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára vasárnap sajtótájékoztatón, Budapesten.

A PTE Általános Orvostudományi Kara az első helyen a Figyelő felsőoktatási rangsorában

2018.12.21

Aktuális

Az Oktatási Hivatal adatai alapján 2018-ban is az általános orvos osztatlan mesterképzés bizonyult a képzési terület legnépszerűbb szakjának az első helyes jelentkezések alapján, de töretlen népszerűségnek örvendett az ápolás-és betegellátás alapszak gyógytornász és ápoló szakirányú képzése, valamint a fogorvos osztatlan mesterképzés is.

Kiterjesztik a kórházlelkészi szolgálatot Pécsett

2018.12.03

Aktuális

Jövő év januárjától a Pécsi Egyházmegyében is szervezett keretek között fog zajlani a kórházlelkészi szolgálat – erről írt alá együttműködési megállapodást a Pécsi Egyházmegye és a Pécsi Tudományegyetem november 30-án.

A PTE a legsportosabb egyetem!

2018.11.25

Aktuális

Idén a Pécsi Tudományegyetem nyerte el az Év Legsportosabb Egyeteme 2018 Díjat Magyarország nagyegyetemei közül, melyet a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) ítélt oda. Hári József, a PTE OIG SportIroda vezetője november 22-én vehette át az ezzel járó elismerést Budapesten.

A PTE is csatlakozott az „Európai Hulladékcsökkentési Hét” akcióhoz

2018.11.19

Aktuális

Az „Európai Hulladékcsökkentési Hét” egy minden év november utolsó hetében megrendezésre kerülő kezdeményezés, amelynek lényege, hogy önkéntesek saját akcióötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladék-mennyiség csökkentésének, valamint az anyagok újra-hasznosításának fontosságára.

Pécsi egyetemista lesz az ENSZ magyar ifjúsági küldöttje

2019.05.09

Aktuális

Sparks Jason, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Általános Orvostudományi Karának (ÁOK) hallgatója egy háromfordulós kiválasztási folyamaton vett részt a közelmúltban az ENSZ magyar ifjúsági küldött pályázatán, amin az indulók között ő bizonyult a legsikeresebbnek.

A PTE ismét indul a legtöbbet bicikliző egyetem címért

2019.04.29

Aktuális

Az egyetem ismét csatlakozott az Academic Bicycle Challange programhoz, melynek keretében május 1. és 30. között részt vesz egy nemzetközi megmérettetésben. A program célja, hogy felhívja a figyelmet a kerékpáros közlekedésre és a környezettudatosságra.

Átadták a PTE nemzetközi oktatási központjának felújított épületét

2019.04.16

Aktuális

Átadták hétfőn a Pécsi Tudományegyetem (PTE) nemzetközi oktatási és idegen nyelvi központjának - a Modern városok program (MVP) részeként - több mint 900 millió forintból fejújított épületét a baranyai megyeszékhelyen.

Népszerűbb lett a PTE

2019.04.12

Kultúra

A 2019. évi általános felvételi eljárásban országosan több mint 4300 fővel többen jelentkeztek a felsőoktatásba, ami 4%-os növekedést jelent a tavalyi jelentkezési számokhoz képest.

Az EASA tagja lett a Pécsi Tudományegyetem dékánja

2019.03.04

Kultúra

Az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia (EASA) tagja lett Szécsi Gábor filozófus és kommunikációkutató, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánja.

Elindul a PTE Erasmus Roadshow!

2019.02.19

Aktuális

Mindig is érdekelt az Erasmus? A haverjaid már voltak? Szívesen tanulnál egy félévet Párizsban, Berlinben, Portóban, vagy más európai városban? Itt az idő, hogy minden kérdésedre választ kapj! A kari tájékoztatókon minden szükséges információhoz első kézből juthatsz hozzá!

Anyagvizsgáló laboratóriummal gazdagodik a PTE 3D központja

2019.02.13

Aktuális

A PTE 3D projekt anyagvizsgáló laboratóriuma a hónap végén kezdi meg üzemszerű működését.

Pécsett növeli berendezés-, gép- és alkatrészgyártó üzemének kapacitását a Hauni

2019.02.01

Gazdaság

A Hauni Hungária Gépgyártó Kft. 5,7 milliárd forint értékű beruházást jelentett be pénteken Budapesten, a fejlesztés megközelítőleg 977 millió forint állami támogatást kap.

Modern képességvizsgáló munkaszimulátort adtak át a PTE-n

2019.01.24

Aktuális

Napjaink legkorszerűbb munkaszimulátor-rendszerével gazdagodott a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja, mellyel elsősorban a munka világába visszatérő dolgozók fizikai és szellemi kompetenciáit tudják mérni.

A feltörekvő országokat vizsgáló nemzetközi egyetemi rangsor első harmadában a PTE

2019.01.18

Aktuális

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) a 141. helyen, a legjobb magyar vidéki egyetemként került be a feltörekvő országokat vizsgáló egyik nemzetközi egyetemi rangsorba

A második legzöldebb magyarországi egyetemünk a Pécsi Tudományegyetem

2019.01.03

Aktuális

Továbbra is a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) a legzöldebb magyarországi felsőoktatási intézmény, a fenntarthatósági szempontok alapján készült GreenMetric világrangsorban a 77. helyen végzett - tájékoztatta az SZTE közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

A környezetegészségtan kihívásai

2018.12.04

Aktuális

A PTE Zöld Egyetem projektjének keretében minden hónap utolsó csütörtökére szerveznek egy olyan eseményt, mely a környezetvédelem témáját egy-egy kar kutatójának/oktatójának tudományterületén keresztül mutatja be. A szemeszter utolsó előadását dr. Gerencsér Gellért (PTE ÁOK, Orvosi Népegészségtani Intézet) tartotta a Tudásközpont konferenciatermében november 29-én.

És neked milyen az életstílusod?

2018.11.26

Kultúra

Az Interdiszciplináris Fogyasztás Szimpóziumot harmadszor rendezte meg a PTE KTK Marketing és Turizmus Intézete. Az eseményt idén november 22-én tartották a Halasy-Nagy József Aulában. A szimpóziumot Zeller Gyula alapító professzor emlékének ajánlották.

Mostantól közösen képzi a jövő szakembereit a PTE és a Hauni Hungária

2018.11.21

Aktuális

Elsősorban tudományos és oktatási célú együttműködési megállapodást írtak alá a Pécsi Tudományegyetem és a Hauni Hungaria vezetői. A maguk területén egyaránt regionális vezető szereppel bíró felek célja, hogy magas szintű tudással rendelkező szakembereket képezzenek, főként gépipari, informatikai és elektrotechnikai területen.

Milliméteres változásokat monitoroznak az űrből

2018.11.18

Aktuális

Hagyomány, hogy a PTE Természettudományi Karán az őszi szemeszterben megrendeznek egy olyan napot, melyen a térinformatikához kapcsolódó újdonságokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Idén a GIS-Day november 14-én volt a Vargha Damján konferenciateremben.