2020.02.20, Csütörtök

PTE

Michelisz a PTE bajnoka – Michelisz Norbert WTCR Világkupa-bajnok

2020.02.02

Aktuális

Michelisz Norbert felért a világ tetejére úgy, hogy a számos futamgyőzelem és bajnoki cím mellett még két diplomát is bezsebelt a Pécsi Tudományegyetemen.

Trendi mérnökök

2020.01.31

Aktuális

Az új technológiák és a gyorsuló innováció kihívásokat és egyben lehetőségeket is jelentenek a jövő mérnökei számára. Szemünk előtt zajlik az ipar negyedik forradalma, az ipar 4.0-ának nevezett átalakulás, ami magával hozta a mérnöki és informatikai szakmák változását. Az új kulcsszavak az automatizálás, a mesterséges intelligencia, a folyamatoptimalizálás és a környezetvédelem, amelyek mind a mérnöki területek felértékelődését okozzák.

Megújult a Babits aulája

2020.01.22

Aktuális

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar beiskolázási stratégiájának megfelelően egy újabb középiskolával fűzte szorosabbra kapcsolatát: a pécsi PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziuma is csatlakozott a KTK kiemelt középiskolai partnerei közé.

Konstruktívabb együttműködésre törekszik a PTE és a rendőrség

2020.01.16

Aktuális

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság megállapodásban rögzítette közös célkitűzéseit a Pécsi Tudományegyetemmel.

Három új ősmaradványfajt tártak fel a Mecsekben

2019.12.15

Aktuális

Mintegy 130 millió éves őskörnyezetből, különleges tulajdonságokkal rendelkező, eddig ismeretlen fosszilis ősmaradványfajokat tártak fel a Mecsekben - tájékoztatta a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-t.

Átadták a PTE-n az ország első marokkói konzulátusi irodáját

2019.12.10

Kultúra

A most létrejött konzulátus történelmileg az első Magyarország tekintetében az észak-afrikai ország irányából.

Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli a pécsi szívcentrum

2019.11.29

Aktuális

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központjának Szívgyógyászati Klinikája, a pénteki jubileumi ünnepségen a szívcentrum két évtizedes történetét, fejlődését és eredményeit is bemutatják.

Területi innovációs platform alakult Pécsen

2019.11.22

Gazdaság

Az innovációs képesség erősítése érdekében Miskolc, Debrecen és Győr után pénteken Pécsen is megalakult a Területi Innovációs Platform (TIP).

Szorosabbra fűzi együttműködését a Pannon Filharmonikusok zenekar és a Pécsi Tudományegyetem

2019.11.14

Kultúra

Tovább mélyítette együttműködését a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) azzal a megállapodással, amelyet szerdán délelőtt írtak alá a baranyai megyeszékhelyen.

Hatékonyabbá vált a hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedők kezelése Pécsen

2019.10.17

Aktuális

Endoszkópos beavatkozások is elérhetővé válnak a súlyos hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedőknek egy csütörtökön átadott beruházásnak köszönhetően a baranyai megyeszékhelyen - tájékoztatta a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-t.

Katasztrófavédelmi gyakorlatot tartanak szerdán Pécsen

2019.10.15

Aktuális

Műemlékvédelmi és katasztrófavédelmi gyakorlatot tartanak a világörökségi helyszíneknél szerdán Pécsen - tájékoztatta a Pécsi Tudományegyetem az MTI-t.

Átadták a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar építész és gépész műhelycsarnokait

2019.10.07

Gazdaság

Átadták a Pécsi Tudományegyetem (PTE) műszaki és informatikai karán a Modern városok program (MVP) részeként, több mint egymilliárd forintból létrehozott építész- és gépészműhelycsarnokokat hétfőn Pécsen.

Magas rangú kínai delegáció érkezett a PTE-re

2019.09.23

Aktuális

A 21 tagú delegáció az „Egy övezet, egy út” kezdeményezés keretein belül érkezett a kínai Shanxi tartományból érkezett Pécsre szeptember 23-24-én. A csoportot fogadta Pécs város polgármestere, a Pécsi Tudományegyetem részéről Dr. Betlehem József stratégiai és kapcsolati rektorhelyettes, valamint Dr. Tarrósy István, a Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóság vezetője.

A ritka rákos megbetegedések nemzetközi kutatásában vettek részt a PTE kutatói!

2019.09.20

Aktuális

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Orvosi Genetikai Intézetének kutatói, valamint Európa-szerte további harmincnégy szervezettől több mint ötven kutató és szakember egyeztetett Belgiumban a közelmúltban a „Közös akció a ritka rákbetegségben szenvedőkért” (JARC) európai uniós projekt előrehaladásáról és eredményeiről. A projekt az Európai Bizottság Horizon 2020 programjának finanszírozásában valósul meg.

Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

2019.09.03

Aktuális

A kardiológiai betegek részére kialakított egynapos ellátási egységet adtak át a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Szívgyógyászati Klinikáján hétfőn - tájékoztatta a PTE az MTI-t.

Koronavírus - A Pécsi Tudományegyetem szakmai stábot állított fel

2020.01.31

Aktuális

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) operatív szakmai stábot állított fel, hogy koronavírussal kapcsolatban az aktuális helyzetnek megfelelő lépéseket gyorsan és hatékonyan meg tudja tenni, emellett minden kínai hallgatóval felvette a kapcsolatot - tájékoztatta az intézmény pénteken az MTI-t.

A fogyasztói magatartások kutatásával foglalkozó központ kezdte meg működését a Pécsi Tudományegyetemen

2020.01.29

Aktuális

A fogyasztói magatartások kutatásával foglalkozó központ kezdte meg működését a Pécsi Tudományegyetemen. Egyebek mellett szemüvegbe épített, a szem mozgását követő kamera is segíti a Pécsi Tudományegyetem (PTE) közgazdaságtudományi kara munkatársainak kutatásait - tájékoztatta a PTE az MTI-t.

Különleges kedvezménnyel „szárnyalhatnak” a PTE hallgatói!

2020.01.21

Aktuális

Együttműködési megállapodást kötött kedden délelőtt az Emirates Magyarországi Fióktelepe és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a felsőoktatási intézmény Rektori Tanácstermében. A megállapodás értelmében Magyarország első egyetemének munkatársai, hallgatói, valamint az ő hozzátartozóik jelentős kedvezményekben részesülhetnek, amennyiben az Emirates légitársaság szolgáltatásait veszik igénybe.

A fehérjék szerepét vizsgálják a pécsi és a debreceni egyetem kutatói

2019.12.19

Aktuális

A fehérjék daganatos elváltozások kialakulásában betöltött szerepét is vizsgálják a pécsi és a debreceni egyetem munkacsoportjai egy több mint egymilliárd forintos uniós támogatású kutatás keretében - közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) csütörtökön az MTI-vel.

Pécsi Tudományegyetem: csúcstechnológiás eszközökkel javíthatják a gerincvelő-sérültek életkörülményeit

2019.12.11

Aktuális

Az egészségügyi technológia élvonalába tartozó eszközökkel végez nemzetközi szinten releváns kutatást a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kutatócsoportja - tájékoztatta az egyetem kedden az MTI-t.

A PTE adományait viszi Afrikába a Budapest-Bamako Rallyn induló Molnár Attila és Fáth Gergely

2019.12.09

Aktuális

A Budapest-Bamako Rally az utolsó nagy, kontinenseken átívelő amatőr autós kalandtúra. Az idei verseny mintegy 8300 kilométeres távjára benevezett a somogyhárságyi plébános, Molnár Attila atya és a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) végzett közgazdász barátja, Fáth Gergely. Autójuk egy piros Zsiguli lesz, ami Gergely nagypapájáé.

Húszezres japán könyvadomány érkezett Magyarországra

2019.11.25

Kultúra

A japán-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulója alkalmából húszezer kötetet számláló könyvadomány érkezett a szigetországból magyar intézményekbe - jelentették be a baranyai megyeszékhelyen hétfőn.

Egész napos programsorozattal ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját a pécsi Afrika Kutatóközpont

2019.11.14

Kultúra

Előadásokkal, maszkkiállítással és koncerttel ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Bölcsészettudományi Karán működő Afrika Kutatóközpont (AK) a baranyai megyeszékhelyen pénteken.

Új egyetemi képzések indulnak Pécsett

2019.11.02

Aktuális

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara (KPVK) a keresztfélévtől Pécsi Képzési Központjában is elindítja legnépszerűbb képzéseit. A részletekről a pécsi nyílt napot megelőzően, csütörtök délután Prof. Dr. Szécsi Gábor, a PTE KPVK dékánja sajtótájékoztatót tartott.

Orbán Jolán kapta a Torinói Egyetem tiszteletbeli professzori címét

2019.10.16

Aktuális

Orbán Jolán, a Pécsi Tudományegyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének vezetője tiszteletbeli professzori címet kapott az olaszországi Torinói Egyetemtől - erősítette meg a hírt a díjazott az MTI érdeklődésére.

Háromszázmilliós program segíti az idegsebészeti gyógyítást Pécsen

2019.10.10

Aktuális

Lezárult a Pécsi Tudományegyetem (PTE) mintegy háromszázmillió forintos programja, amelynek köszönhetően az idegsebészeti műtéti beavatkozások során csökken a beteget érő sugárzás, továbbá részben helyettesíthetők a képalkotó vizsgálatok - közölte az intézmény csütörtökön az MTI-vel.

Először duplázott a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete

2019.09.27

Aktuális

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szenátusa az új tanév első ülésén, csütörtökön délután kihirdette a PTE bora nyerteseit, Miseta Attila rektor pedig elhelyezte a Szenátusi Tanácsteremben a 652. liliomot. Először fordult elő a PTE Bora húszéves történetében, hogy mind a fehér, mind pedig a vörös kategóriában a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete nedűje nyerjen.

Pécs legmenőbb busza PTE-s hallgatók közreműködésével

2019.09.22

Aktuális

A Pécsi Tudományegyetem is csatlakozott az Európai Mobilitási Hét programhoz, amelynek célja, hogy a városokban, így Pécsett is felhívja a figyelmet a fenntartható közlekedési alternatívákra, mint a séta, kerékpározás vagy közösségi közlekedés.

Vadonatúj kezelőhelyiséggel bővült a PTE Szívgyógyászati Klinika

2019.09.06

Aktuális

Hétfőn délelőtt adták át a PTE KK Szívgyógyászati Klinikáján a kardiológiai betegek részére kialakított egynapos ellátási egységet, melynek köszönhetően tovább rövidülhet számos szívgyógyászati beavatkozás várólistája.

Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt.

2019.08.12

Aktuális

Tanulmányi Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt. Az „Atomenergia – A biztos jövő” elnevezésű program célja, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését az energetika, az atomenergia iránt, egyúttal tehetséges, jól képzett szakemberekkel erősítse a Paks II. projekt megvalósításán dolgozó szakembergárdát. A 2019/2020-as tanévben induló programra középiskolások és egyetemisták is pályázhatnak.