2020.07.13, Hétfő

PTE

Idén online lesz a hagyományos pécsi nyári egyetem

2020.07.07

Aktuális

A koronavírus-járvány miatt idén online formában tartják meg a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a magyar kulturális örökség témája köré szervezett hagyományos nyári egyetemét - tájékoztatta az intézmény az MTI-t.

A járvány miatt megváltozott térhasználati szokásokat vizsgálják a pécsi és egy vuhani egyetem oktatói és hallgatói

2020.07.06

A koronavírus-járvány miatt megváltozott térhasználati szokásokat vizsgálják a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a kínai Vuhanban működő Hupej Műszaki Egyetem építész oktatói és hallgatói egy közös projekt keretében - tájékoztatta a baranyai felsőoktatási intézmény pénteken az MTI-t.

Semmelweis-napon köszönték meg az orvosok, ápolók munkáját

2020.07.04

Aktuális

A járványhelyzet alatt is töretlen, magas színvonalú munkáját köszönte meg a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának vezetése több, mint 80 munkatársának, akik Semmelweis-nap alkalmából vehettek át elismeréseket. Az eseményen dr. Horváth Zoltán, a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője is részt vett.

Fejlesztették a betegbiztonságot a PTE Klinikai Központjában

2020.06.12

Aktuális

Az Emberi Erőforrás Operatív Program (EFOP) csaknem 190 millió forintos támogatásával fejlesztette a betegbiztonságot a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központja, ahol jelentősen bővültek az infekciókontrollt szolgáló eszközök - közölte az egyetem csütörtökön az MTI-vel.

Gondolkodó protézistől a beton újrahasznosításáig - Mérnökök és orvosok kutatási-innovációs együttműködése a Pécsi Tudományegyetemen

2020.06.09

Aktuális

A leginnovatívabb mérnöki és orvosi szakterületek tudását egyesítő, hosszú távú kutatási projektet indított útjára a Pécsi Tudományegyetem. Testreszabott, mesterséges intelligenciával „tanított” művégtagok, háromdimenziós nyomtatással készülő csont- és porcpótlások vagy az elektromos készülékek által kibocsátott sugárzások hatásának mérése – csak néhány ízelítő a kutatott területek közül. A Tématerületi Kiválósági Programban a hétköznapi életminőségünket javító és a betegek gyógyulási esélyeit növelő fejlesztéseken mérnökök és orvosok közösen dolgoznak.

A járványhelyzet leküzdésének fontos eszközei lehetnek a meglévő gyógyszerkincsek

2020.05.28

Aktuális

Harminc olyan gyógyszermolekulát választottak ki a kutatók, amely az előzetes vizsgálatok alapján hatékonynak bizonyulhat a koronavírus kezelésében - közölte Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportjának vezetője csütörtökön az MTI-vel.

Koronavírus - Pécsi Tudományegyetem: alkalmas lehet a japán Avigan gyógyszer a fertőzöttek gyógyítására

2020.05.25

Aktuális

Korai fázisban adagolva a Japánban törzskönyvezett Avigan nevű, favipiravir összetevőjű gyógyszer alkalmasnak látszik arra, hogy eltüntesse az új típusú koronavírust a garat- és orrváladékból - közölte a gyógyszer hazai klinikai vizsgálatát koordináló konzorciumot vezető Pécsi Tudományegyetem (PTE) vasárnap az MTI-vel.

A Pécsi Tudományegyetem Szívgyógyászati Klinika ápolóit köszöntötte Őri László

2020.05.15

Aktuális

Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke köszöntötte a Pécsi Tudományegyetem Szívgyógyászati Klinika intenzív osztályának ápolóit az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából. A Pécsett ellátott betegek nagy közössége nevében köszönjük ma meg az ápolóknak az év mindennapján végzett lelkiismeretes szolgálatukat. Az eseményre köszönő ajándékokkal érkezett a megyei közgyűlés elnöke és Csizmadia Péter a pécsi Fidesz frakció vezetője, melyet az ápolóknak adtak át.

Vidéki egyetemek előkelő helyen a Times Higher Education listáján

2020.04.26

Aktuális

Több magyar egyetem is felkerült a Times Higher Education által az ENSZ fenntartható fejlődési céljai alapján összeállított listára, amelyen a legjobb hazai felsőoktatási intézmény a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) lett.

Elindult az online oktatás a PTE gyakorló iskoláiban

2020.03.25

Aktuális

A Pécsi Tudományegyetem általános és középiskoláiban, a Babitsban, a Deákban és az I-es Gyakorlóban is megkezdődött a távoktatás. Az online oktatásra napokon át készültek az intézmények tanárai. Ez idő alatt kialakították az online osztályokat és az órarendet, feltöltötték a szükséges tananyagokat és letesztelték a rendszert.

PTE-kutatók: nem mutatták ki a krími-kongói vérzéses láz vírusát Margit-szigeti kullancsokból

2020.03.04

Aktuális

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) virológusai és a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja Evolúciótudományi Intézetének (MTA ÖKEI) munkatársa cáfolja, hogy a krími-kongói vérzéses láz vírusát (KKVLV) kimutatták Margit-szigeti kullancsokból - közölte a PTE szerdán az MTI-vel.

Kóbor Zsóka a PTE hallgatója is indul a Dal versenyében

2020.02.14

Gazdaság

Kóbor Zsóka a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatója duóban indul a Dal című műsorban.

Michelisz a PTE bajnoka – Michelisz Norbert WTCR Világkupa-bajnok

2020.02.02

Aktuális

Michelisz Norbert felért a világ tetejére úgy, hogy a számos futamgyőzelem és bajnoki cím mellett még két diplomát is bezsebelt a Pécsi Tudományegyetemen.

Trendi mérnökök

2020.01.31

Aktuális

Az új technológiák és a gyorsuló innováció kihívásokat és egyben lehetőségeket is jelentenek a jövő mérnökei számára. Szemünk előtt zajlik az ipar negyedik forradalma, az ipar 4.0-ának nevezett átalakulás, ami magával hozta a mérnöki és informatikai szakmák változását. Az új kulcsszavak az automatizálás, a mesterséges intelligencia, a folyamatoptimalizálás és a környezetvédelem, amelyek mind a mérnöki területek felértékelődését okozzák.

Megújult a Babits aulája

2020.01.22

Aktuális

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar beiskolázási stratégiájának megfelelően egy újabb középiskolával fűzte szorosabbra kapcsolatát: a pécsi PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziuma is csatlakozott a KTK kiemelt középiskolai partnerei közé.

A halálozások csökkentése érdekében összehangolja tevékenységét három vidéki egyetem

2020.07.07

Aktuális

Az akut hasnyálmirigygyulladás, az agyérkatasztrófa, illetve a szívinfarktus és hirtelen szívhalál kezelése kapcsán fog össze egy csaknem másfél milliárd forintos, uniós támogatásból megvalósuló projekt keretében három vidéki felsőoktatási intézmény - közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel.

Korszerű lélegeztetőgépet kapott ajándékba a pécsi sürgősségi

2020.07.06

Aktuális

A pécsi székhelyű Kontakt Elektro Kft. modern lélegeztetőgépet adományozott a PTE Klinikai Központ (KK) Sürgősségi Betegellátó Osztályának, melyet szerda délután vett át a Pécsi Tudományegyetem (PTE) vezetése. A pécsi sürgősségin évente több mint ötvenezer beteget kezelnek, az itt működő lélegeztetőgépek napi szinten mentenek életeket.

A pécsi egyetemen tanít szeptembertől Szabó Dániel zongoraművész-zeneszerző

2020.06.24

Kultúra

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének tanára lesz a világhírű zongoraművész-zeneszerző, Szabó Dániel szeptembertől - közölte az intézmény az MTI-vel.

Szúnyogok és kullancsok által terjesztett vírusokat is kutatnak a PTE virológusai

2020.06.11

Aktuális

A pécsi virológusok folyamatosan kutatják azokat az állatokról emberekre terjedő vírusokat, amelyek a mindennapokban is potenciális veszélyt jelenthetnek.

A 400 ágyasba költözik a koronavírus ellátó központ

2020.06.01

Aktuális

Keddtől a PTE Klinikai Központ Koronavírus Ellátó Központ sürgősségi betegfogadó egysége a Rákóczi út 2. szám alól a Janus Pannonius Klinikai Tömb Sürgősségi Betegellátó Osztályra (7624 Pécs, Ifjúság út 13.) költözik.

Hasznos találmány születőben a PTE-n!?

2020.05.25

Aktuális

Az elmúlt hónapokban igencsak felértékelődött a különböző kézre kenhető higiéniai anyagok szerepe az ismert okokból kifolyólag.

Koronavírus - Több mint 10 ezren vettek részt az országos szűrésen

2020.05.18

Aktuális

Mintegy 10 600-an vettek részt két hét alatt a négy hazai orvosképző egyetem és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közreműködésével indított országos koronavírus-szűrővizsgálaton, amelynek eredménye így reprezentatív lett - közölte a Semmelweis Egyetem hétfőn a honlapján.

Kutatók dolgoznak a mohácsi csata feltételezett helyszínén Udvar közelében

2020.04.29

Kultúra

A Magyar Tudományos Akadémia által finanszírozott kutatáson a Pécsi Tudományegyetem és az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont munkatársai dolgoznak a mohácsi csata feltételezett helyszínén.

Rendkívüli ösztöndíjban részesülhetnek a Pécsi Tudományegyetem hallgatói

2020.04.24

Aktuális

Akár száz hallgató is részesülhet abból a rendkívüli ösztöndíjból, amelyet a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Egyetemi Hallgatói Önkormányzata alapított a járvány elleni küzdelemben részt vevő hallgatóinak - tájékoztatta a szervezet elnöke csütörtökön az MTI-t.

Koronavírus - Megkezdi a potenciálisan vírusellenes hatóanyagok tesztelését a vírust kutató akciócsoport

2020.03.23

Aktuális

A héten megkezdi a már rendelkezésre álló, potenciálisan vírusellenes hatóanyagok tesztelését a koronavírus-kutató akciócsoport - közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hétfőn az MTI-vel.

A pécsi egyetem országos hivatkozási ponttá vált a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban

2020.02.21

Aktuális

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) országos hivatkozási ponttá vált a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban: az intézmény számos innovációt indított el és fejlesztéseket generál azok segítségével - közölte a Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkár csütörtökön sajtótájékoztatón, a baranyai megyeszékhelyen.

Fórumon ismertették a térség fejlődési lehetőségeit

2020.02.10

Aktuális

Három éve indította el a Baranya Megyei Kormányhivatal a „Találjuk ki Baranyát!” elnevezésű programot, amelynek keretében csütörtökön – a Pécsi Tudományegyetemmel közösen – gazdaságfejlesztési fórumot tartottak. A rendezvényt Prof. Dr. Palkovics László előadása nyitotta, az innovációs és technológiai miniszter a dél-dunántúli fejlesztési övezettel kapcsolatos elképzeléseket, stratégiákat ismertette.

Koronavírus - A Pécsi Tudományegyetem szakmai stábot állított fel

2020.01.31

Aktuális

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) operatív szakmai stábot állított fel, hogy koronavírussal kapcsolatban az aktuális helyzetnek megfelelő lépéseket gyorsan és hatékonyan meg tudja tenni, emellett minden kínai hallgatóval felvette a kapcsolatot - tájékoztatta az intézmény pénteken az MTI-t.

A fogyasztói magatartások kutatásával foglalkozó központ kezdte meg működését a Pécsi Tudományegyetemen

2020.01.29

Aktuális

A fogyasztói magatartások kutatásával foglalkozó központ kezdte meg működését a Pécsi Tudományegyetemen. Egyebek mellett szemüvegbe épített, a szem mozgását követő kamera is segíti a Pécsi Tudományegyetem (PTE) közgazdaságtudományi kara munkatársainak kutatásait - tájékoztatta a PTE az MTI-t.

Különleges kedvezménnyel „szárnyalhatnak” a PTE hallgatói!

2020.01.21

Aktuális

Együttműködési megállapodást kötött kedden délelőtt az Emirates Magyarországi Fióktelepe és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a felsőoktatási intézmény Rektori Tanácstermében. A megállapodás értelmében Magyarország első egyetemének munkatársai, hallgatói, valamint az ő hozzátartozóik jelentős kedvezményekben részesülhetnek, amennyiben az Emirates légitársaság szolgáltatásait veszik igénybe.