2021.10.26, Kedd

Építészeti fotótár indult

Baranya Megyei Kormányhivatal

2018.04.08. 13:45

Archív fotógyűjteményt bemutató weboldalt indított a Lechner Tudásközpont. Az április 4-én indult a Lechner Fotótár, az idén öt éves Lechner Tudásközpont mindenki számára online elérhető fotóarchívuma.

Hirdetés

Az 1945 és 1990 közötti hazai építészet lenyomatát őrző Dokumentációs Központ online fotótárában többek között ikonikus épületeket, a Nyugati pályaudvar felújítását, vagy éppen az állami tervezővállalatok életét bemutató sok évtizedes felvételeket böngészhetünk. A folyamatosan bővülő válogatás a szakmabeliek és a korszak iránt érdeklődők számára egyaránt izgalmas kincseket rejt.

A digitalizált válogatás a Lechner Dokumentációs Központjában őrzött VÁTI (Városépítési Tudományos és Tervező Intézet), FTV (Földmérő és Talajvizsgáló Vállalat) és UVATERV (Út-, Vasúttervező Vállalat) tervezővállalatok 1945 után készült építészeti-építésügyi fotóit mutatja be.

A most nyilvánossá tett, sok évtizede készült képek között a háború után újjáépített épületek, műemlékek, szocmodern létesítmények, lakótelepek, a korszak építőiparában használatos műszerek, munkagépek digitalizált fotói, valamint geodéziai felmérések pillanatképei mellett képzőművészeti alkotásokat ábrázoló felvételek és életképek is felbukkannak.

A Fotótár oldalán közzétett képek a forrás megjelölésével, nem kereskedelmi célra ingyenesen elérhetők és szabadon felhasználhatók. A digitális archívum folyamatosan bővül a volt állami tervező- és kivitelező vállalatok anyagával, a gyűjtemény a fototar.lechnerkozpont.hu weboldalon érhető el.

Aktuálisépítészeti fotótárarchívfotógyűjteményLechner Tudásközpont

Hirdetés

Hirdetés