2024.03.28, Csütörtök

Szurikátakölykök születtek a Pécsi Állatkertbe!

pecszoo.hu

2018.05.12. 15:15

Nemrég két újabb kölyökkel örvendeztették meg gondozóikat, a két kicsi április 17-én látta meg a napvilágot.

Buddha és Franciska, állatkertünk szurikátacsapatának legmagasabb rangú egyedei nem tétlenkednek, ha fajfenntartásról van szó. Franciska nevű nőstényünk egy éven belül már a harmadik almot hozta a  világra, előző kölykei február 1.-én születtek. A három növendék és tavaly született testvéreik, akár csak a szabad természetben, besegítenek szüleiknek és a csapat többi tagjának a kölykök gondozásában.

 

 

A szurikáták csukott szemekkel, gyámoltalanul születnek, a két legújabb kölyök esetében is közel egy hónapnak kellett eltelnie ahhoz, hogy kellően megerősödjenek és megismerkedjenek a külső kifutóval. A kicsik neme egyelőre még ismeretlen, gondozóik a hagyományokhoz híven különféle gyümölcsökről nevezték el őket,  így Málnával és Eperkével bővült a család.

A szurikáta egy fogságban jól szaporodó állatfaj, állatkertünkben azonban különösen eredményes tenyészpárt sikerült összeállítani. Az ellést követően nem sokkal a nőstény szurikáták újra tüzelni kezdenek, mivel a fiatal állatok között nagy a fiatalkori elhullás, és így igyekeznek új utódokat világra hozni akkor, ha valami történne a jelenlegi alommal. A szurikáták vemhességi ideje 70-77 nap között változik, a kölykök 4-6 hetes korukig szopnak, ezt követően térnek át teljesen a szilárd táplálékra.  Az ivarérettséget 9 hónaposan érik el.

PécsAktuálisPécsi Állatkertszurikáta