2024.04.17, Szerda
Villány adott otthont egy rendőrségi zárókonferenciának

Villány adott otthont egy rendőrségi zárókonferenciának

police.hu

2018.05.28. 13:48

Villányban tartották meg a „A háborús szennyezéssel érintett területek felszámolása” elnevezésű, rövidebb nevén De-mine HU-HR II. projekt zárórendezvényét.

A projekt előzménye, hogy a Horvát Aknamentesítési Központ 2014-ben kérte fel a főkapitányságot a Duna és a Dráva közti határszakaszon 2013-ban sikeresen befejezett aknamentesítési projekt folytatásaként tervezett új uniós finanszírozású pályázaton való részvételre. Az első projekt humanitárius  aknamentesítési tevékenységre irányult, akkor a talaj felső húsz centiméteres sávjában 31 veszélyes tűzeszközt, köztük gyalogsági és harckocsi aknákat találtak. A tűzszerész szakemberek által összegyűjtött adatok alapján azonban valószínűsíthető volt, hogy a talaj mélyebb rétegeiben is vannak fel nem robbant hadianyagok, például gránátok, lőszerek. Ezt felismerve kezdődött a második közös projekt előkészítése.

A rövid nevén De-mine HU-HR II. projektként ismertté vált pályázat finanszírozását az Európai Bizottság 2016-ban hagyta jóvá. A huszonnégy hónapos stratégiai projekt 2016. június 1-jén kezdődött és végrehajtása 2018. május 31-ig tart. Összköltségvetése meghaladja a 3,5 millió eurót, amelyből a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság több mint 1 250 000 euró felhasználására volt jogosult.

A vezető kezdeményezett a Horvát Aknamentesítési Központ (CROMAC) volt, partnerei a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) voltak.

A pályázat az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020-as időszakára létrehozott Uniós pénzügyi alapok társfinanszírozásával valósul meg.​

A konferenciát Dr. Töreki Sándor rendőr vezérőrnagy, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes nyitotta meg. Nyitóbeszédet mondott Zdravko Modrušan, a CROMAC igazgatója, valamint Závoczky Szabolcs, a DDNPI igazgatója is.

Ezután Dr. Szűcs Márton a Horvát-Magyar Közös Titkárság vezetője, Gabrijela Subašić, a CROMAC projektvezetője, Máté Szabolcs rendőr alezredes, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság projektvezetője és Balázs-Kotroczó Adrienn, a DDNPI projekt-asszisztense értékelte az elvégzett munkát.

A horvát oldalon további aknamentesítési feladatokat hajtottak végre és a „D” jelű határszakaszon található határjelek teljes felújítása is megtörtént. Emellett a projekt keretében a magyar-horvát államhatár digitális feltérképezése is megvalósult.

Magyar oldalon nem-technikai felderítést hajtottak végre, amelynek eredményeként egy úgynevezett UXO (fel nem robbant hadianyagok) Információs Adatbázist készült. Ezt követően a szennyezés-gyanús területeken technikai UXO felderítés és lőszermentesítést végeztek legalább 1,5 méteres talajmélységben, amely során több gránát, lőszer, Kalasnyikov-tár, valamint több mint 1 tonna fémhulladék került elő. A mentesített területek rehabilitációját a DDNPI hajtotta végre.

A konferenciát Dakos József rendőr dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány zárta le.

AktuálisBaranya Megyei Rendőr-főkapitányságVillány