2024.04.23, Kedd
Közel 200 millióból fejlesztheti mikrobiológiai laboratóriumát Baranya
pixabay - illusztráció

Közel 200 millióból fejlesztheti mikrobiológiai laboratóriumát Baranya

Baranya Megyei Kormányhivatal

2018.06.01. 16:00

Az európai uniós forrásból megvalósuló kormányhivatali projekt keretében korszerű, automatizált labordiagnosztikai eszközöket szereznek be, melyeknek köszönhetően gyorsabb és pontosabb vizsgálatokat végezhetnek a szakemberek.

A Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának Laboratóriumi Osztályán lévő mikrobiológiai laboratórium három – Baranya, Tolna, Somogy – megyére terjedő ellátási területén végez hatósági és járványügyi, valamint diagnosztikus mikrobiológiai vizsgálatokat. Mint azt Müllerné dr. Juhos Bernadett főigazgató elmondta, az utoljára 2005-ben fejlesztett laboratóriumi műszerpark megújításával – és az ezáltal lehetővé váló XXI. századi vizsgálati módszerekkel – a Kormányhivatal is hozzá tud járulni ahhoz, hogy a dél-dunántúli régióban javuljon a betegellátás színvonala, elégedettebbek legyenek a betegek és hozzátartozóik.

A három megyés ellátási területről a laboratórium felé érkező diagnosztikus mikrobiológiai vizsgálati kérések száma évente meghaladja a száztízezret is. Az ezzel járó jelentős leterheltség mellett, a jelenlegi technikai és személyi feltételekkel átlagosan 48 óra telik el a lelet beérkezése és a vizsgálati eredmény kiküldése között. Ez az ún. leletátfordulási idő akár 12 órára is lecsökkenthető a laboratórium műszerpark modernizálásával, az új diagnosztikus automatarendszerek használatával.

Az EFOP-2.2.18-17-2017-00021 azonosítószámú „A Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Laboratóriumi Osztály mikrobiológiai laboratóriumának fejlesztése” elnevezésű projekt keretében októberig összesen hatvanhat új eszköz beszerzése valósul meg.

– Az új műszerekkel a szakemberek a diagnosztikai feladatokat gyorsabban és az eddigieknél kisebb hibalehetőséggel tudják majd elvégezni. A gyorsabb, precízebb vizsgálati eredményeknek köszönhetően a kezelő orvos is pontosabb diagnózist állapíthat majd meg, és ezáltal hamarabb jut a beteg a megfelelő terápiás ellátáshoz – hangsúlyozta Ungváriné dr. Kisvári Katalin, a projekt vezetője.

A 199,45 millió forintból megvalósuló laborfejlesztésnek köszönhetően a térségben közel 1 millió fő részesülhet jobb egészségügyi szolgáltatásban. Az eszközök beszerzése folyamatban van, 2018. október közepétől azonban már a megújult mikrobiológiai laboratórium szolgálja ki a dél-dunántúli régióban élőket.

AktuálisBaranya Megyei Kormányhivatalmikrobiológiai laboratóriumlabordiagnosztika