2024.03.19, Kedd
Érdemes időben tájékozódni a várható időjárásról
pixabay - illusztráció

Érdemes időben tájékozódni a várható időjárásról

baranya.katasztrofavedelem.hu

2018.07.12. 20:33

Nyáron a szabadtéri programok kiválasztásánál fontos tényezőnek számít az időjárás alakulása. Annak érdekében, hogy biztonságosan és nyugodtan tölthessük szabadidőnket, érdemes tájékozódni a meteorológiai előrejelzésről.

A nyári időszak veszélyes időjárási helyzeteiről mindig időben értesülhetnek a televíziók és a rádiók hírműsoraiból, valamint az internetes hírforrásokból, köztük www.baranya.katasztrofavedelem.hu és a www.met.hu oldalakról.

A meteorológiai szolgálat minden egyes napra és a következő napra szóló figyelmeztető előrejelzést ad ki. Egy-egy szélsőséges időjárási helyzet bekövetkezése előtt pedig néhány órás időtartamra vonatkozó riasztás tesz közzé, így mindenkinek van ideje felkészülni a viharos szélre vagy épp a heves esőzésre.

Az első fokozatú, a citromsárgával jelölt időjárási események nem szokatlanok ugyan, de a szabadban ilyenkor már tanácsos elővigyázatosnak lenni.

második fokozatú, a narancssárgával jelölt jelenségek, már tényleges károkhoz vezethetnek, vagy akár személyi sérülést, balesetet is okozhatnak. Fontos, hogy ilyenkor már rendszeresen tájékozódjanak az időjárás alakulásáról. Kövessék a média által közvetített tanácsokat, és a hatóságok utasításait.

harmadik fokozatú, a pirossal jelölt veszélyes események már komoly károkat okozó, sok esetben emberi életet is fenyegető időjárási jelenségek lehetnek. Ilyen veszélyjelzés esetén legyenek nagyon körültekintőek, vigyázzanak saját maguk és szeretteik biztonságára, valamint az értékeikre. Folyamatosan kísérjék figyelemmel a legfrissebb hivatalos meteorológiai információkat. Minden körülmények között kövessék a hatóságok utasításait és húzódjanak biztonságos helyre.

Aktuálisidőjárásmeteorológiai előrejelzés