2024.04.23, Kedd
Már sokadik alkalommal bizonyítanak a pécsi tűzoltók elsősegélynyújtásban is
baranya.katasztrofavedelem.hu - Fotós: Pécs HTP

Már sokadik alkalommal bizonyítanak a pécsi tűzoltók elsősegélynyújtásban is

baranya.katasztrofavedelem.hu

2018.07.30. 15:42

2016-ban jött létre a Disaster Medic képzés, aminek elsősorban az a célja, hogy a beavatkozó állományt felkészítse a szakszerű kárhelyszíni elsősegélynyújtásra.

Július 26-án este érkezett a bejelentés a megyei ügyeletre, miszerint egy nő rosszul lett egy Pécs, Esztergár Lajos utcai lakásban és félő volt, hogy nem tud ajtót nyitni a mentőknek. A pécsi tűzoltók pár perc alatt kiérkeztek a lakáshoz és észlelték, hogy annyi lélekjelenléte még volt a bajbajutottnak, hogy az ajtó zárját kinyissa, így gond nélkül bejutottak a lakásba.

Mivel elsőként érkeztek a helyszínre, az egyik disaster medic képesítéssel rendelkező tűzoltó elkezdte az elsősegélynyújtást. Először átvitték a hölgyet egy másik szobába, hogy minden oldalról hozzá tudjanak férni, majd megtisztították a légutakat és behelyeztek egy orr-garat tubust, ezzel biztosítva a szabadon átjárható légutat.

Ezzel egy időben sokkfektetésbe helyezték, és izolációs fóliával betakarták. Megvizsgálták a keringését, légzését, idegrendszerét így a mentők kiérkezésekor már az állapotáról szerzett alapinformációkkal együtt tudták átadni a beteget a szakembereknek.

PécsAktuálisBaranya megyetűzoltókelsősegélynyújtásDisaster Medic képzés