2024.04.22, Hétfő
Soha, semmilyen körülmények között ne hagyjon gyereket a forró kocsiban!
Scary Mommy - illusztráció

Soha, semmilyen körülmények között ne hagyjon gyereket a forró kocsiban!

baranya.katasztrofavedelem.hu

2018.07.23. 17:30

Tegnap délután szinte egy időben érkezett két bejelentés, miszerint a Pécs Pláza közelében egy kisgyermeket, a Makay úti Tesco parkolóban egy kutyát hagytak bezárva egy személyautóban. A tűzoltók kiérkezéséig a tulajdonosok kinyitották mindkét autó ajtaját, de ezek az esetek rávilágítanak arra, hogy emlékeztetni kell a lakosságot, hogy soha ne hozzanak könnyelmű döntéseket.

Egy napos részre parkolt autóban percek alatt 50-60 fokra forrósodhat a levegő még akkor is, ha kint csupán 25 fok van. Ezt sokan nem veszik komolyan, és bent hagyják gyermekeiket, kisállataikat a gépjárműben, mondván csak egy percre szaladnak el.

Az ablaküveg felerősíti a meleget, így aki a zárt autóban tartózkodik, ugyanennek a hőhatásnak lesz kitéve. Már öt perc után jelentősen megnövekedik a hőmérséklet, tíz perc után pedig már elviselhetetlen lesz a meleg az autóban.

Az extrém hőmérséklet kiszáradáshoz, eszméletvesztéshez, vagy akár halálhoz is vezethet, ezért sose hagyjunk magára lezárt autóban embert vagy állatot, még rövid időre sem.

Amennyiben gyermeket vagy kisállatot észlelünk bezárt autóban, haladéktalanul hívjuk a 112-es segélyhívó vonalat.

Az OKF megelőző kisfilmje az alábbi linken érhető el.

Aktuálisautógyereknyárforróságlevegő