2024.04.19, Péntek

Mecseknádasdon adták át az ötödik német nemzetiségi tanösvényt

Magyarországi Németek Országos Önkormányzata

2018.08.21. 10:10

Az interaktív elemekkel, különféle installációkkal és vezetőfüzettel tarkított mecseknádasdi ösvény a településen élőkre jellemző „néplelket” mutatja be: a közös érzéseket, hangulatokat, rokon- és ellenszenveket, szokásokat.

Erőteljesen bővül a magyarországi német tanösvények hálózata: augusztus 18-án adták át a legújabb – immár ötödik – tematikus útvonalat.

Ugrás volt az ismeretlenbe, amikor a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata 2015-ben felkért két települési német önkormányzatot – a somberekit és a pilisszentivánit –, hogy azok egy próbaprojekt keretében készítsék el a maguk német nemzetiségi tanösvényét. A két létesítmény felülmúlta az előzetes elképzeléseket: helyi intézmények és civil szervezetek társadalmi munkájának eredményeképp különleges, a község németségére jellemző értékeket sikerült felkutatni. A kezdeményezés működőképességét igazolta az idő, hiszen a mindössze néhány száz méteres ösvények látogatottsága az elejétől fogva folyamatosan növekszik.

Az országos német önkormányzat így továbbvitte a projektet: ez év tavaszán elkészült a tarjáni tanösvény, röviddel azután a fekedi is. Augusztus 18-án pedig sor került az első vezetésre a mecseknádasdi útvonalon; az alkalom egy háromnapos jubileumi ünnepségsorozat része volt, ugyanis pontosan 300 éve annak, hogy a helyieknek a németországi Frammersbach községből származó ősei e baranyai faluban leltek új hazára.  

A tanösvény megalkotásból sokan kivették a részüket: helyben élő nyugdíjasok, táncosok, borászok, zenészek, önkéntes tűzoltók, iskolások, óvodások, vállalkozók, magánemberek, valamint Frey Mária szakértő; a munkálatokat a német önkormányzat vezette. A költségek jelentős részét az a 6000 eurós támogatás fedezte, amelyet a Német Szövetségi Belügyminisztérium az országos német önkormányzaton keresztül különített el e célra. Az összeget a mecseknádasdiak jelentős önrésszel egészítették ki.

 

Településünk vezetésének egyik legfontosabb célja az, hogy a helyben élő németség beolvadását többféle eszköz segítségével lassítsa – hangsúlyozta az ünnepségen dr. Wekler Ferenc polgármester.

A köszöntőt követően hétállomásos időutazásra invitálták a vendégeket. Három nemzedék tagjai voltak a tanösvény alkalmi idegenvezetői. Útközben Christian Holzemer, a németországi testvértelepülés, Frammersbach elöljárója szólt az egybegyűltekhez: – Ma a közös gyökereinkre is emlékezünk. Helyesnek tartom, hogy felmerül a mecseknádasdiakban a kérdés, honnan érkeztek, és az is jó, hogy beszélgetünk arról, hogy a múltban mi minden kötött össze bennünket. Hoztunk egy meglepetést: egy tölgyfacsemetét, amelyet együtt ültetünk el. Emlékeztessen bennünket arra, hogy bár mindig új gyökereket kell eresztenünk, de sosem szabad elfelejtenünk a régieket.   

– A tanösvény kifejezést két perspektívából is megközelíthetjük: egyrészt a tanítás, másrészt a tanulás oldaláról – fejtette ki Englenderné Hock Ibolya, az MNOÖ oktatásügyekért felelős tanácsnoka. – Mindkét nézőpont érdekes az esetünkben, hiszen miközben mi információkat közlünk magunkról, addig a látogatók tanulnak, tapasztalnak rólunk. És hogy mitől magyarországi németek a tanösvényeink? A válasz az országos német önkormányzat oktatási stratégiájában foglalt projekt célkitűzésében rejlik: nevezetesen az, hogy erősítsük a német közösségeink identitását. Azt szeretnénk, hogy a tanösvényeink az adott települések büszkeségeivé váljanak, hiszen közösségi összefogással jöttek létre. Reméljük, hogy a előkészületi kutatások során minden résztvevő sok újdonsággal, értékes információval szembesül a saját szülőfalujával, -városával kapcsolatban. Azt hiszem, e célok itt, Mecseknádasdon maradéktalanuk teljesültek.

– Sosem gondoltam volna, hogy ennyi energiába kerül egy tanösvény megalkotása, de most már tudom, hogy megérte – mondta Kraszné Auth Szilvia. A helyi német önkormányzat elnöke hangsúlyozta, az attrakció csakis a falubeliek komoly összefogásának eredményeképp készülhetett el. Öröm volt átélni – mondta –, ahogy mindenki hozzátette a magáét, amiért köszönet illeti őket.

Áldás, avagy az isteni gondviselés ajándéka; alázat, avagy az Istenbe vetett hit és vallásosság; tehetség, amit a születésünk óta magunkban hordozunk; kitartás, amire a család nevelt bennünket; hozzáállás, ahogyan a dolgunkat végezzük; érték, amit az életben fontosnak tartunk; és hála, az, hogy semmit nem veszünk természetesnek: az ösvényt végigjárva a nádasdi néplélek e hét kulcsfogalmával ismerkedhetünk meg, mégpedig a legkülönbözőbb témákkal kapcsolatban. Megtudhatjuk többek között, hogy voltak idők, amikor a faluban egyszerre 41 kőfaragó dolgozott; vagy hogy az egykori javasasszony mely gyógymódokkal küzdött bizonyos súlyos gyermekbetegségek ellen. „Ma már hálát adtál?” – az egyik állomáson például ezt a kérdést szegezik a látogatónak, gondolkodásra késztetve őt arról, hogy a nádasdiak hálával teli, istenfélő beállítottsága vajon milyen hatással lehetett az egyénre és a közösségre. Aki bejárja a tanösvényt, az bizonyára nem csak információkkal, de lelkiekben is gazdagodik.

 

A folytatás pedig töretlen, hiszen máris készül a következő három német nemzetiségi tanösvény, mégpedig Bátaszéken, Bándon és Csolnokon.

 

AktuálistanösvényMecseknádasdMagyarországi Németek Országos Önkormányzata