2024.04.25, Csütörtök
Pécsi tűzoltók nyerték a XXIII. Tűzkakas Országos Tűzoltó Strandfoci Bajnokságot
baranya.katasztrofavedelem.hu - Fotós: Boros Brigitta tű. főhadnagy, Bencze Attila, Molnár Gyula

Pécsi tűzoltók nyerték a XXIII. Tűzkakas Országos Tűzoltó Strandfoci Bajnokságot

baranya.katasztrofavedelem.hu

2018.08.07. 14:31

Augusztus első hétvégéjén zajlott a Tűzkakas Országos Tűzoltó Strandfoci Bajnokság a Paksi Önkéntes Tűzoltó Sport- és Hagyományőrző Egyesület, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület rendezésében.

A hagyományoknak megfelelően a paksi ürgemezei strand forró homokján rúgták a bőrt a csapatok. A cél a vándorkupa elhódítása volt a tavalyi győztes jászberényiektől, ami végül a pécsieknek sikerült.

A csapatokat évről évre családtagok, baráti társaságok kísérik, akik és amelyek a rekkenő hőség ellenére most is kitartóan végigszurkolták a meccseket és hangosan buzdították a játékosokat. Sorsolás útján négy, egyenként öttagú csoportba kerültek a versenyzők, körmérkőzések során dőlt el, ki jut a legjobb tizenhat közé. Onnan már egyenes kieséses rendszerben folytak a mérkőzések. Két nap alatt, összesen ötvenhat meccs során dőlt el a vándorkupa sorsa.

Baranya megyéből a Pécsi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságról kettő (Pécsi Tűzoltók, Pécs HTP), míg a Komlói Hivatásos Tűzoltóparancsnokságról egy csapat (Komló HTP) szállt versenybe az elsőségért.

Mindhárom megyei csapat sikerrel vette az első akadályokat, továbbjuttak a csoportjukból az egyenes kieséses szakaszba. Ott a fiatalabb korosztályból álló Pécsi Tűzoltók 3:3-as eredményt követően büntetőpárbajban jutottak tovább a barcsi tűzoltókkal szemben, Komló 4:1-re verte Dombóvárt, míg a Pécs HTP csapata a rendes játékidőben elért 2:2-es eredményt követően a hosszabbításban 5:2-re múlta felül Fejér megye csapatát.

A négy közé jutásért a Pécsi Tűzoltók Miskolc csapatával mérték össze az erejüket, de végül 2:0-ra alulmaradtak. A sorsolás szeszélye folytán a Komló HTP - Pécs HTP mérkőzés döntött az elődöntőbe jutásról, amit végül 2:1-re a pécsiek nyertek meg. 

Az elődöntőben vérre menő küzdelmek folytak, a meleg és a fáradtság a második nap végére már jelentősen kiszívta a csapatok erejét. A Kiskunhalas – Miskolc mérkőzésből az előbbiek kerültek ki győztesen, akik a hosszabbítás során lőtték a mérkőzés egyetlen gólját. A Pécs és Ózd között zajló csatában a 4:4-es eredmény miatt hosszabbításra került sor, majd a büntetőket követően végül Pécs kerekedett felül.

A harmadik helyért Miskolc és Ózd mérte össze maradék erejét, amelyet végül nagy csatában az ózdiak nyertek meg.

A hétvége utolsó, mindent eldöntő meccsét Kiskunhalas együttese játszotta Péccsel. A második félidő első perceiben a pécsi csapat megszerezte a vezetést, majd sikerült még egyszer a hálóba találniuk, így 2:0-ra diadalmaskodtak a kiskunhalasiak felett.

A Tűzkakas vándorkupája a mindent eldöntő mérkőzést követően 2014 után 2018-ban ismét, immár negyedik alkalommal a pécsiekhez került.

A XXIII. Tűzkakas Országos Tűzoltó Strandfoci Bajnokságon - amely végül pécsi győzelemmel zárult - mindhárom megyei csapat a legjobb nyolc között végzett.

PécsAktuálisBaranya megyetűzoltókTűzkakas Országos Tűzoltó Strandfoci Bajnokság