2024.03.29, Péntek

Megalakult az új területvédelmi ezred

Baranya Megyei Kormányhivatal

2018.10.18. 17:30

Ünnepélyes keretek között kapott a köztársasági elnöktől csapatzászlót az október 1-jén megalakult 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred. A székesfehérvári ünnepségen felsorakozott a szervezet csaknem 300 önkéntes tartalékos katonája, akik a dunántúli megyékből – köztük Baranya megyéből – kerültek ki.

A csapatzászlót, mely előtt az egység ötven új katonája tett esküt, Szegő László dandártábornok, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Iroda vezetője, főhadsegéd adta át az ezred megbízott parancsnokának.

Az eskü szövegét a Baranya megyéből érkezett Győri Árpád tartalékos őrvezető, a Magyar Honvédség 8000. tartalékos katonája mondta elő, aki az ünnepség keretében – a Honvédelmi Miniszter, a Honvéd Vezérkar főnök és a meghívott kormánymegbízottak jelenlétében – írta alá szerződését.
A zászlóra a köztársasági elnöki zászlószalag mellé Nedeczky Ildikó, az ezred névadójának, Sipos Gyulának a leszármazottja, mint az ezred zászlóanyja is szalagot kötött fel. Az ünnepségen jelen volt a névadó egy másik leszármazottja, dr. Simon Béla, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának professzora is.

Az eseményen részt vett dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott, a Baranya Megyei Védelmi Bizottság elnöke is, aki elmondta, megtiszteltetésnek érzi, hogy a területvédelmi ezred a pécsi kötődésű Sipos Gyula ezredest, a székesfehérvári 17. gyalogezred parancsnokát választotta névadójául. – Sajnos Baranyában nem sokan ismerik Sipos Gyula első világháborús hős nevét, ezért fontosnak tartom, hogy az életéről készült dokumentumfilmet Pécsett is mielőbb bemutassuk – tette hozzá a kormánymegbízott.

Aktuáliscsapatzászló6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred