2024.03.28, Csütörtök
Baranya megyében már elérhető az influenza elleni oltóanyag
pixabay - illusztráció

Baranya megyében már elérhető az influenza elleni oltóanyag

Baranya Megyei Kormányhivatal

2018.11.12. 14:03

Novembertől Baranya megyében is elérhetők az influenza elleni oltóanyagok. A Baranya Megyei Kormányhivatal munkatársaitól a háziorvosok 50 ezer adagot vehettek át, melyek a fertőzéssel különösen veszélyeztettek számára térítésmentesen adhatók.

Magyarországon minden évben több százezren betegszenek meg az influenza tüneteivel, ezért is fontos, hogy minél többen védekezzenek a fertőzés ellen és kérjék az ehhez szükséges oltást. A térítésmentes oltást a 60 éven felüliek, bizonyos krónikus betegségben szenvedők, a várandósok, az egészségügyi és szociális intézményekben ápolt személyek kérhetik, de azoknak is lehetőségük van az ingyenes védőoltás beadatására, aki munkájuk révén az említett veszélyeztetett csoportokkal kerülnek kapcsolatba. Emellett a három éven aluli gyermekek részére – a már említett 50 ezer oltóanyagon kívül – további 180 térítésmentes adag áll rendelkezésre Baranyában.

Az influenza az influenzavírusok által okozott ragályos légúti betegség, ami cseppfertőzéssel, illetve a légúti váladékkal szennyezett kéz, tárgyak útján terjed. A betegséget néhány órától 1-2 napig terjedő lappangási időt követően hirtelen kezdetű láz, fejfájás, köhögés, torokgyulladás, ízületi, illetve izomfájdalom, általános levertség, fáradékonyság jellemzi. A betegek általában a tünetek jelentkezése előtti naptól 4-8 napon keresztül tudják továbbadni a fertőzést. Különösen veszélyes lehet csecsemők, kisgyermekek, idősek, elhízottak, dohányosok, várandósok, illetve különböző krónikus betegségekben szenvedők számára.

A leghatékonyabb védekezés az influenza ellen a védőoltás beadatása, ami után 10-14 nap elteltével alakul ki a szervezet védettsége. Az influenza elleni védőoltás mindenkinek ajánlott, beadatásával családtagjainkat, gyermekeinket, idős rokonainkat, beteg hozzátartozóinkat, kollégáinkat is védjük, hiszen ha be vagyunk oltva, jóval kisebb a veszélye annak, hogy megfertőzzük őket. A gyógyszertárakban már beszerezhető a térítéses influenza elleni oltóanyag is, az ezzel kapcsolatos tudnivalókról a háziorvost érdemes kérdezni.

AktuálisBaranya megyevédőoltásinfluenza