2024.03.28, Csütörtök

Szombattól országszerte téli üzemmódra vált a közútkezelő

MTI

2018.11.09. 15:03

Az enyhe novemberi időjárástól függetlenül szombattól az ország teljes területén téli üzemmódra vált a Magyar Közút Nonprofit Zrt. - tájékoztatta cég csütörtökön az MTI-t.

Közleményük szerint a 19 megyei igazgatóságon, 93 mérnökségen és a központi irányításban is 24 órás szolgálatra állnak át a szakemberek. A következő hónapokban csaknem 4100-an dolgoznak váltott, 12 órás műszakokban a téli útüzemeltetési feladatok ellátásán, koordinációján.

Télen a társaság elsődleges feladata a hóeltakarítás és a síkosságmentesítés - írta a Magyar Közút Nonprofit Zrt., amely a 2018-2019-es téli szezonban az országos közúthálózaton 814 sószóróval és hóekével felszerelt nehézgépjárművel, 143 rakodógéppel és 122 hómaró eszközökkel végezi majd szolgálatát.

Ezek mellett idén is nagy hangsúlyt fordítanak a megelőző védekezésre. Ott, ahol nagyobb a hófúvások előfordulási lehetősége - mintegy 520 kilométernyi útszakaszon - hófogórácsokat és hálókat helyez majd ki a közútkezelő. Elsősorban a forgalmas autópályákon, autóutakon és főutakon preventív jellegű sózást is végeznek majd.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. országszerte csaknem 32 ezer kilométernyi útszakaszon felel a téli hóeltakarításért és síkosságmentesítésért. Ezt a feladatot egyes útszakaszok forgalmi rendje és az úthálózatban betöltött szerepe szerint látják el, vagyis először az autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követik a településeket összekötő mellékutak, alacsony forgalmú bekötőutak.

Arra kérik az autósokat, hogy a nyári gumikat még a tartós fagyok előtt cseréljék át téli közlekedésre alkalmas abroncsokra. Utazás előtt pedig feltétlenül tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, a forgalmi helyzetről a www.utinform.hu oldalon, illetve a 06-1-366-2400-ás telefonszámon a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának munkatársainál - olvasható a közleményében.

AktuálisMagyar Közút Nonprofit Zrt.téli üzemmód