2021.10.24, Vasárnap

Perzsa leopárd érkezett a Pécsi Állatkertbe!

pecszoo.hu

2018.04.09. 14:16

A Pécsi Állatkert egyik legnagyobb kedvence Taian, a perzsa leopárd. Foltos bundájú nagymacska magányos napjai véget értek, április 5.-én az esti órákban megérkezett új menyasszonya, Sara.

Hirdetés

Perzsa leopárdunk mellé régóta szerettünk volna társat szerezni, mely álmunk végre megvalósulhatott. Sara Csehországban, az elsősorban afrikai állatfajokra specializálódott Dvur Kralove-i állatkertben született 2014. február 23.-án. Egy fiatal állatról van szó, mely nemrég vált ivaréretté, így a cseh kollégák új otthont kerestek számára.

Sara még egyelőre félénk, még nem szokta meg új helyét. Pécsre érkezését követően sokáig nem is merte elhagyni a biztonságot jelentő szállítóládát, csupán tegnap este kezdte el felfedezni új lakhelyét. Tain-nal (aki annak idején szint Dvur Kralovéból érkezett hozzánk) egyelőre még nem találkozhatnak, jelenleg a két állat összeszoktatása zajlik. Ha leopárdjaink megbarátkoznak egymással, és mindkét állatunk látható lesz a külső kifutóban, honlapunk olvasóit is tájékoztatni fogjuk az eseményről!

Annak ellenére, hogy leopárdjaink egy párt fognak alkotni, egyelőre nem szeretnénk őket szaporítani. A perzsa leopárd ugyanis egyike azon állatoknak, amelyeket az európai állatkertek összehangoltan, az Európai Fajmegmentő program (EEP) keretein belül tartanak és tenyésztenek.  Minden EEP-programnak van egy fajkoordinátora, aki dönt arról, hogy mely egyedek szaporodhatnak, és hová kerülhet  a szaporulat.

A fajkoordinátor egyelőre nem javasolja a mi leopárdpárunk tenyésztését, így egyelőre csupán e csodás nagymacskák bemutatása a célunk.

 

Taian érdeklődve figyelte új társa megérkezését

 

A legnagyobb leopárd

A leopárd, más néven párduc a legnagyobb elterjedési területtel rendelkező nagymacska: Afrika és Ázsia nagy részén megtalálható. Hatalmas elterjedési területén több alfaja is kialakult, melyek méretben, mintázatban és élőhelyben is különböznek egymással. A perzsa leopárd a Közel-Keleten őshonos alfaj, jellegzetessége viszonylag világos alapszíne. A leopárdok közül ez az alfaj nő a legnagyobbra: a nőstényeknél nagyobbra növő hímek testhossza elérheti a 260 cm-t, súlya pedig a 90 kg-t. A perzsa leopárd jól alkalmazkodott a hidegebb időjáráshoz, jól bírja az európai teleket, éppen ezért állatkerti körülmények között sem szükséges számára fűtést biztosítani. Napjainkra veszélyeztetett alfaj, fennmaradását élőhelyének csökkenése és az orvvadászat veszélyezteti. 

 

 

PécsAktuálisPécsi Állatkertperzsa leopárdnagymacskatenyésztés

Hirdetés

Hirdetés