2024.04.26, Péntek

Átadták a Napsugár egészségközpontot Újpetrén

baranya.hu

2018.12.12. 20:00

Háziorvosi rendelő, iskolaorvosi ellátás és védőnői szolgálat is helyet kapott az újonnan kialakított Napsugár Egészségközpontban, amelyet ünnepélyes keretek között adtak át Újpetrén.

Az egészségügyi alapellátások egy helyre való költöztetése 134,29 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból a Széchenyi 2020 program, a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül valósult meg. 

A TOP-4.1.1-15-BA1-2016-00003 „Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése Újpetre községben” című projekt elsődleges célja az egészségügyi alapellátások egészségügyi központba való integrálása, mely a szolgáltatást igénybe vevők kényelmét szolgálja. A korábban vendéglőként működő épület teljes átalakítását követően valósulhatott meg az egészségközpont kialakítása. Az épület belső elrendezésének átalakítására szükség volt ahhoz, hogy a három egészségügyi alapellátás hatékonyan láthassa el a feladatát az épületben. Az új fűtési rendszer, villanyvezetékek, a modern burkolatok mellett az épület akadálymentesítése és megújuló energiával való ellátása is megvalósult.

Az ünnepélyes átadón Gaszt Árminné, Újpetre polgármestere örömét fejezte ki, hogy az épületet ilyen hasznosan tudta felhasználni a település a képviselőtestület döntésének köszönhetően. Hangsúlyozta, hogy az egészségközponthoz tartozó szolgálatok nem csak Újpetre, hanem a körzethez tartozó környékbeli települések, Kiskassa, Pécsdevecser és Peterd lakóit is szolgálják a jövőben. A több mint 10 millió forintos eszközbeszerzés részeként számos orvosi és védőnői eszközt, berendezést és bútort, valamint egy segédmotoros kerékpárt is vásároltak.

Dr. Hargitai János, országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta, hogy a kormány társadalompolitikájában nagy szerepet kapnak a családok, az állam segíti a gyermekvállalást különböző támogatások által.  Az utóbbi két kormányzati ciklusban sok pénzt fordítottak egészségügyi intézmények fejlesztésére. Az egészségügyi alapellátás alappillérét a kistelepüléseken működő a házi orvosi praxisok, a védőnői szolgálatok és az iskolaorvosi alapellátás adja, Újpetrén mostantól ezen szolgálatok modern körülmények között láthatják el feladatukat.

Madaras Zoltán, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy a TOP életminőséget javító pályázatainak nem csak az egészségmegőrzésben van nagy szerepe, a közszolgáltatások javításával azt szeretné elérni a megyei önkormányzat, hogy a helybéliek továbbra is a szülőfalujukban tervezzék jövőjüket. A kisebb cégek baranyai kitelepülésekre vonzásával a baranyai vidéki élet stabilizálódhat, melynek egyik alappillére a helyben található, magas színvonalú közszolgáltatások megléte.

Galéria

AktuálisBaranya megyeegészségügyi alapellátásNapsugár egészségközpontÚjperte