2024.04.23, Kedd
Az új, betegőrző monitorral fájdalommentesen vizsgálhatják a gyerekeket a Mohácsi Kórházban
mohacskorhaz.hu - Gyermekosztály

Az új, betegőrző monitorral fájdalommentesen vizsgálhatják a gyerekeket a Mohácsi Kórházban

mohacs.hu

2019.01.30. 14:22

A Mohácsi Kórház gyermekosztályán ezen a héten már harmadik alkalommal adta át értékes ajándékát a K&H dolgozói nevében Halvaxné dr. Lőrinczy Zsuzsanna, a bankcsoport pécsi klaszterének vezetője. Ezúttal dr. Kardos Mária (képünkön), a gyermekosztály főorvosa a több mint 800 ezer forint értékű betegőrző monitort és a hozzá tartozó készülék-kocsit vehette át.

– A korszerű eszközzel újszülöttől a tinédzserekig valamennyi korosztályú gyermek életfontosságú szerveinek működését tudjuk ellenőrizni, s ami igen lényeges, a berendezéssel végzett vizsgálat teljesen fájdalommentes – szögezte le dr. Kardos Mária.
– A betegőrző monitorral vérnyomást, pulzus- és légzésszámot, testhőmérsékletet, véroxigén-telítettséget tudunk ellenőrizni, valamint EKG-t készíteni. Mindezt egyetlen készülékkel, ami a fulladással járó, a légúti gyulladásos és allergiás megbetegedésekben, központi idegrendszeri vagy hasi sérülések során, illetve mérgezések esetében ad elengedhetetlen információt a gyógyításukhoz – sorolta a főorvosnő. A hasznosságát igazolandó elmondta azt is, hogy az évente átlag 300 légúti, fulladásos panaszokkal jelentkező beteg mellett – a rendelkezésre álló 2017-es adatok alapján – például a városból és térségéből a gyermekosztályon 50 gyermeket tüdőgyulladással, ugyanennyit mérgezés miatt, míg 40 gyermeket baleset, ezen belül koponya- és hasüregi sérülés elszenvedésével gyógyítottak.

Dr. Kardos Mária megjegyezte továbbá, hogy a korábbi években a K&H Gyógyvarázs sikeres műszerbeszerzési pályázata keretében gyarapodtak az asztmás és más, fulladásos légúti betegek vizsgálatára alkalmas, számítógéppel vezérelt légzésfunkciós készülékkel, a tej- és gyümölcscukor-érzékenység diagnosztizálását szolgáló, hidrogénkilégzést mérő műszerrel, az ágy melletti és hordozható pulzoximéterrel, illetve az infúziós Braun-pumpával: utóbbi segítségével a beteg gyermek szervezetébe optimális ütemben tudják az infúziót bejuttatni a folyadékháztartása helyreállításához.
– Bankcsoportunk tizenöt éve elkötelezett támogatója a hazai gyermekegészségügynek, amit jól mutat, hogy eddig összesen 436 alkalommal, 652 millió forint értékű műszert kaptak a kórházak, mentők, gyermek háziorvosok és védőnői szolgálatok, ebből a Baranya megyei intézmények 22-szer jutottak támogatáshoz – hangsúlyozta Halvaxné dr. Lőrinczy Zsuzsanna. Elmondta, hogy a pénzintézet mellett a dolgozóik is támogatják a jó ügyet. Idén tizenegyedik alkalommal ajánlották fel a karácsonyi vacsorájukra fordítható összeget orvosi műszerek beszerzésére és ennek az összefogásnak köszönhetően most a Mohácsi Kórház gyermekosztályának eszközparkja több mint 800.000 forint értékű műszeradománnyal bővül a kis betegek hatékonyabb ellátásának érdekében.

Dr. Csizmadia Csaba, a kórház főigazgató főorvosa a maga, valamint a város és térsége ellátási körzetéhez tartozó mintegy70 ezer lakosa nevében mondott köszönetet a kereskedelmi bankcsoport dolgozóinak az adományért, amellyel hozzájárultak ahhoz, hogy az éves átlagban Mohácson kezelt közel 5.000, illetve a kórházban ápolt 800 gyermek számára lehetővé válik a XXI. századi ellátás. Berta Mária

AktuálisBaranya megyebetegőrző monitorMohácsi Kórházfájdalommentes vizsgálat