2024.03.29, Péntek
Baranyában még mindig javasolják az influenza elleni védőoltás beadását
MTI Fotó: Komka Péter - illusztráció

Baranyában még mindig javasolják az influenza elleni védőoltás beadását

Baranya Megyei Kormányhivatal

2019.01.08. 17:41

Az influenza elleni védőoltások elsődleges célja a súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedések, és az influenza okozta halálesetek megelőzése. E cél elérése érdekében a kormány ebben az évben is 1 300 000 adag térítésmentes oltóanyagot biztosít a kiemelten veszélyeztetettek számára.

Az ingyenes oltóanyag azok számára jár, akik életkoruk vagy egészségi állapotuk miatt fokozottan ki vannak téve a fertőződés veszélyének, illetve akik ezen csoportokat az influenzavírus átadása révén veszélyeztethetik. A térítésmentes oltóanyagokat a kormányhivatalok már ősszel eljuttatták a háziorvosoknak, illetve gyermekorvosaknak. Baranya megyében több mint 50 ezer ilyen oltóanyag áll rendelkezésre.

A 2017/2018-as influenzaszenzonban sikerült megállítani azt a kedvezőtlen trendet, hogy egyre kevesebben kérték az védőoltást. Tavaly országosan 11 százalékkal többen részesültek influenza elleni védőoltásban, mint a 2016/2017-es időszakban, és Baranya megyében is 10 százalékkal többen igényelték az oltást. Fontos, hogy ez a pozitív változás az idei esztendőben is folytatódjon, és tovább növekedjen az influenza elleni átoltottság, különösen az idősebb korosztályban és a krónikus betegek körében.

Magyarországon az influenza általában január hónapban kezd el járványosan terjedni. Jelenleg az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma ugyan emelkedést mutat, de még sem országosan, sem a megyében nem érte el a járványküszöböt. Éppen ezért még most is érdemes kérni a védőoltást, hiszen a védettség kialakulásához 10-14 nap szükséges. Azok, akik az ingyenes védőoltásra nem jogosultak, a patikákban tudnak hozzájutni a térítéses oltóanyaghoz. Az influenza elleni védőoltás mindenkinek ajánlott, beadatásával családtagjainkat, gyermekeinket, idős rokonainkat, beteg hozzátartozóinkat, kollégáinkat is védjük, hiszen ha be vagyunk oltva, jóval kisebb a veszélye annak, hogy megfertőzzük őket.

AktuálisBaranya megyevédőoltásinfluenza