2024.04.20, Szombat
Befejeződött az automaták cseréje - Szerdától kell ismét fizetni a parkolásért Pécsett
pecsiujsag.hu - Fotó: Dittrich Éva

Befejeződött az automaták cseréje - Szerdától kell ismét fizetni a parkolásért Pécsett

pecsiujsag.hu

2019.01.21. 16:00

Elkészültek a szakemberek a pécsi parkolóautamaták cseréjével, jövő héten megkezdődik az informatikai rendszer tesztelése, szerdától pedig ismét fizetniük kell az autósoknak. Az új berendezések bankkártyás fizetésre is alkalmasak, ugyanakkor érméket nem adnak vissza.

Tavaly nyáron döntött a parkolóautomaták cseréjéről a pécsi közgyűlés. Az eddig használt - kizárólag érmés fizetésre lehetőséget biztosító, csaknem húszéves - gépek egyre többször romlottak el, s nagyon sokan találkoztunk azzal is, hogy „visszaköpik" a százasokat, kétszázasokat.

Összesen 160 (azért van ilyen sokra szükség, mert rendelet írja elő, hogy az automaták nyolcvan százaléka legfeljebb 75 méteres gyaloglással elérhető legyen) berendezést kellett lecserélni, a munkálatokhoz január első napjaiban fogtak hozzá a szakemberek.

A teljes beruházás értéke mintegy 300 millió forint.

Az ütemtervnek megfelelően az automaták telepítése befejeződött, közölte érdeklődésünkre a BIOKOM. Jövő hét elején megkezdődik a berendezések számítógépes programjainak tesztelése, ezt követően pedig szerdától ismét fizetniük kell az autósoknak.

A pécsiek már most is szemügyre vehetik a korábbiaknál jóval modernebb készülékeket, amelyek érintőképernyői leginkább a bankautomatákra emlékeztetnek.

Az egyik legfontosabb változás, hogy a színes kezelőpanellel rendelkező automaták érintésmentes (PayPass, PayWave) bankkártyaolvasóval is rendelkeznek, de az új gépek is alkalmasak az érmék elfogadására is. A bedobott érméknek megfelelő idejű parkolásra van mód, arra figyelni kell ugyanakkor, hogy ezek a gépek - a meghibásodási lehetőségeket csökkentendő - visszaadni nem tudnak. Ez egyébként nem egyedi, ilyen, illetve ehhez hasonló rendszer működik más városokban, például Szegeden és Veszprémben is.

Fontos tudnivaló az új automaták használatához, hogy a parkolások során meg kell adni a gépjármű rendszámát.

A parkolóautomaták használatához segítséget a Pécsi Újság.hu hírportálon olvashat.

 

PécsAktuálisBaranya megyeBiokomrendszámparkolóautamatabankkártyás fizetésparkolási díjparkolóautamata csere