2024.04.19, Péntek
Idén már jár a gyermekek otthongondozási díja
Facebook - illusztráció

Idén már jár a gyermekek otthongondozási díja

Baranya Megyei Kormányhivatal

2019.01.29. 17:16

Az idei évtől egységes otthongondozási díjat vehetnek igénybe az önellátásra képtelen gyermeküket ellátó szülők. A gyermekek otthongondozási díja havi bruttó 100 ezer forint és a gyermek életkorától függetlenül folyósítható.

Mint azt Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár korábban elmondta, a díj most megállapított összege a jövőben folyamatosan emelkedik majd, 2022-re el fogja érni az akkori minimálbér szintjét. Amennyiben több ápolásra szoruló gyermek él egy családban, a szülő az alapdíj másfélszeresét veheti igénybe. A gyermekek otthongondozási díja (GYOD) mellett lehetséges a testvér után járó egyéb családtámogatások folyósítása is.

A Kormány arról is döntött, hogy 2019-ben 15 százalékkal, 2022-ig pedig – négy lépcsőben – összesen 30 százalékkal emelkedik a hozzátartozó otthon gondozása esetén folyósítható ápolási díj összege is.

Annak a szülőnek, aki 2018. december 31-én – gyermekére tekintettel – ápolási díjat kapott, a kormányhivatalok 2019. január 1-jére visszamenőleg, a jogosultsági feltételek vizsgálata nélkül, hivatalból már megállapították a gyermekek otthongondozási díjára való jogosultságát.

A gyermekek otthongondozási díjára a szülőn kívül akkor válhat jogosulttá egyéb hozzátartozó, ha a szülő meghal, vagy például egészségi okból nem képes tovább ápolni a gyermekét.

A GYOD iránti kérelmet a kapcsolódó anyagok közül letölthető formanyomtatványon kell benyújtani a Baranya Megyei Kormányhivatal járási hivatalainál, a kormányablakokban vagy az ügysegédeknél. További információ is itt kérhető.

Aktuálisgyermekek otthongondozási díj