2024.03.29, Péntek
Police Café Baranyában
police.hu

Police Café Baranyában

police.hu

2019.03.11. 08:00

A bűnmegelőzési szakemberek három nap alatt kilenc településen látták el vagyonvédelmi tanácsokkal a lakosságot.

A Szigetvári Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója kilenc településen szervezett vagyonvédelmi tanácsadást 2019. március 4-e és 6-a között, amelyhez a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által támogatott Police Café programmal csatlakozott. A programban több olyan település is részt vett, ahol a lakosok száma nem haladja meg az 500, két esetben pedig a 100 főt sem.  A rendőrök elsősorban az időskorúakat szólították meg, de a felnőttkorú lakosság is érdeklődött a program iránt, amely az úgynevezett alkalmi, besurranásos és trükkös lopások, valamint a trükkös csalások megelőzésére, továbbá a lakóházak megfelelő védelmére hívta fel a figyelmet. 

A trükkös lopások megelőzése érdekében fogadja meg az alábbi tanácsokat:

  • Idegent ne engedjen be a lakásba, bármilyen indokkal is érkezik!
  • Amennyiben a hívatlan „vendég” akarata ellenére belépett az otthonába, ne hagyja egy pillanatra sem felügyelet nélkül! Lépjen fel határozottan, akkor feltehetően meghátrál és távozni kényszerül!
  • Bárkinek is mondja magát (akár hivatalos személynek), minden esetben kérjen igazolványt és hívja fel azt a szolgáltatót, szervet, amelyre hivatkozik!
  • A kerítésen, zárva tartott bejárati ajtón keresztül kérdezze ki az érkezőt, hogy miért jött, és csak az állítás valódiságának ellenőrzése után nyisson kaput, ajtót!
  • Aki rosszullétre hivatkozik, annak hívjon mentőt, vagy irányítsa a közeli orvoshoz, egészségügyi intézményhez! A pénzváltás trükkjével próbálkozót a legközelebbi üzletbe küldje!
  • A közszolgáltatók sem díjbeszedést, sem visszautalást nem rendeznek készpénzben, azt átutalással intézik. Szakembereik csak indokolt esetben keresik fel a fogyasztókat, amelyről előre értesítik az ügyfelet. A szolgáltatók alkalmazottjai minden esetben igazolvánnyal igazolják magukat.
AktuálisBaranya megyePolice Café