2024.04.19, Péntek
A Pécsi Törvényszék elnöke előtt tettek esküt a bírósági ülnökök
baranya.hu

A Pécsi Törvényszék elnöke előtt tettek esküt a bírósági ülnökök

baranya.hu

2019.05.23. 08:00

A Baranya Megyei Önkormányzat által megválasztott bírósági ülnökök letették bírói esküjüket és átvették megbízólevelüket.

Magyarország Alaptörvénye 27. cikk (2) bekezdése szerint törvény által meghatározott ügyekben és módon nem hivatásos bírák is részt vesznek az ítélkezésben. Az ülnököknek az ítélkezésben a hivatásos bírákkal azonos jogaik és kötelezettségeik vannak, és bírói esküt kell tenniük.

A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2019. április 30-án döntött a beadott jelentkezések alapján az ülnökök megválasztásáról. A megválasztott ülnökök 2019. május 22-én a Baranya Megyei Közgyűlés dísztermében dr. Rendeki Ágnes, a Pécsi Törvényszék elnöke előtt ünnepélyes keretek között letették esküjüket, majd átvették megbízólevelüket Fazekas Róberttől, a Baranya Megyei Önkormányzat alelnökétől.

Az eskütételen jelen volt dr. Csullag József, a Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság igazgatási feladatok ellátásával megbízott bírája, valamint dr. Partos János, a Baranya Megyei Önkormányzat jegyzője.

Galéria

AktuálisPécsi Törvényszékeskütételbírósági ülnökbírói esküBaranya megye