2024.04.19, Péntek
Közérdekű munkát végzők szépítik Pécs belvárosát
Baranya Megyei Kormányhivatal - Sajtótájékoztató a közérdekű munkáról (A képen balról jobbra: Kiss Tibor, Páva Zsolt és Tímár Krisztián)

Közérdekű munkát végzők szépítik Pécs belvárosát

Baranya Megyei Kormányhivatal

2019.05.08. 17:00

Évente 20-30 ezer munkaórányi feladatot látnak el Pécs belvárosában közérdekű munka keretében azok, akiket erre ítélt a bíróság, vagy szabálysértési pénzbüntetésüket e módon kívánják kiváltani. A közérdekű munkát végzőket a szakterületen szervezési és ellenőrzési feladatokat is ellátó Baranya Megyei Kormányhivatal közvetíti ki. A téma kapcsán május 7-én tartottak sajtótájékoztatót a város főterén.

Páva Zsolt emlékeztetett: néhány évvel ezelőtt a Nick-udvar felújításában és a Nick Galéria kialakításában vettek részt eredményesen a közérdekű munkára ítéltek, akik a Gerillart Egyesület segítségével kapcsolódtak a programba. Pécs polgármestere hozzátette: a városvezetés minden olyan programot támogat, amely a város számára hasznos és hatékony, valamint nem igényel jelentős forrásokat. A közérdekű munka jól kiegészíti a közfoglalkoztatási programot, hiszen miközben a városnak gyakorlatilag semmibe sem kerül, az elmúlt két évben összesen mintegy 50 ezer munkaórányi feladatot lehetett így ellátni – egészítette ki a városvezető.

Tímár Krisztián elmondta: az északi várfalsétány folyamatos karbantartása, kezelése mellett a teljes belvárosban végzik a gyomirtást, időről időre a városfalat szabadítják meg az azt romboló növényzettől, de belvárosi önkormányzati tulajdonú ingatlanok udvarait is rendezik. A Gerillart Egyesület vezetője beszámolt arról, hogy átlagosan 150-200 fő vesz részt programjaikban, s az elvégzett munka értéke évi több tízmillió forintra rúgna, ha azokat piaci alapon kellene elvégeztetni.

Kiss Tibor, a városüzemeltetési feladatokat ellátó Biokom NKft. ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy évente egy adminisztratív feladatokat ellátó személy bérköltségét támogatásként biztosítják az egyesületnek, és ezért cserébe gyakorlatilag ingyen élvezhetik a pécsiek a tisztább, rendezettebb köztereket.

A közérdekű munkát végzőket a Baranya Megyei Kormányhivatal segítségével közvetítik ki az egyesületnek. Dr. Patai Péter elmondta: Baranya megyében a közérdekű munka büntetés-végrehajtásának szervezését és ellenőrzését munkatársai, a pártfogó felügyelők látják el. A kormányhivatal osztályvezetője kiemelte: a büntetés eredményes végrehajtásához nem mindig egyszerű olyan feladatot találni a városban, megyében, amelyet el tudnak végezni az érintettek, ám a Gerillart Egyesületben hasznos partnerre talált a kormányhivatal.

 

Aktuálisközérdekű munkaPécsBaranya megye