2024.04.16, Kedd
Pécsi egyetemista lesz az ENSZ magyar ifjúsági küldöttje
pte.hu

Pécsi egyetemista lesz az ENSZ magyar ifjúsági küldöttje

pte.hu

2019.05.09. 17:00

Sparks Jason, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Általános Orvostudományi Karának (ÁOK) hallgatója egy háromfordulós kiválasztási folyamaton vett részt a közelmúltban az ENSZ magyar ifjúsági küldött pályázatán, amin az indulók között ő bizonyult a legsikeresebbnek.

Az első fordulóban egy egyperces videót kellett készíteni a magyar fiatalok aktuális problémáiról, valamint ki kellett tölteni egy munkalapot, amin az ENSZ-szel kapcsolatos kérdések szerepeltek magyarul és angolul. A második fordulóba már csupán tizenhárom fiatal kerülhetett. Az interjúzás úgy zajlott velük, akár egy pingpong meccs: kérdés-válasz, kérdés-válasz, angol, illetve magyar nyelven. A kérdések a földrajzi tájékozottságra, a fenntartható fejlődési célokra, és az ENSZ működésére vonatkoztak a személyes bemutatkozás, valamint a különféle készségek felderítése mellett.

 

 

A döntő résztvevői

A harmadik forduló során előre megadtak két feladatot: az egyik egy beszéd volt, amit a képzeletbeli ENSZ ülésen kellett a fiataloknak öt percben előadniuk, a másik feladatban pedig be kellett mutatniuk magukat, miért lennének alkalmasak, és mire helyeznék a hangsúlyt, ha ők lennének a kiválasztottak. Ezután kreativitást felmérő feladatok, szituációs játékok, vitakészséget tesztelő próbák és általános tájékozottságot felmérő kérdések következtek.
A Bíráló Bizottság végül Sparks Jasont, a PTE ÁOK ötödéves hallgatóját szavazta meg győztesnek, aki szeptemberig betanuló pozícióban lesz, kötelező gyakorlatot végez a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumában, emellett részt vesz a New York-i székülésen és egyéb konferenciákon. Sparks Jason szeptembertől veszi át hivatalosan is a mostani küldött helyét.
Miért  jelentkeztél ifjúsági ENSZ-küldöttnek?  
Sparks Jason: -A kérdés valóban jogos lehet, hogy egy orvostanhallgató miért is akarna ilyen pozícióra pályázni! Igazából gyerekkori gyökerei vannak a nagyvilág felé való fokozott érdeklődésemnek. Általános iskolás éveim alatt egy olyan osztályfőnököt kaptam, aki a földrajzot a hivatásaként tanította és ő nyitotta fel a szemem a világ szépségeire, neki köszönhetem az elsajátított globális gondolkodás alapjait és persze a sok-sok földrajz versenyre való felkészülésből pedig rengeteg kitartást/türelmet meríthettem. Gimnazista éveim alatt is ugyanúgy lelkesedtem a földrajzért, folytattam a versenyzést. Egyetemistaként pedig számos fiatalokkal kapcsolatos programban vettem részt. Egyike a Pécsi Orvostanhallgatók Egyesületében és Magyar Orvostanhallgatók Szövetségében végzett prevenciós órák tartása középiskolákban, Teddy Maci Kórház foglalkozások tartása kisiskolákban és óvodákban. Részt vettem az egyetemi hallgatók utánpótlását elősegítő felkészítő táborokban, ahol emelt szintű biológiát oktatóként, illetve instruktorként tevékenykedtem. Az Anatómiai Intézetben pedig a demonstrátorkodásban vettem ki a részemet angol, illetve magyar nyelven is, anatómia, illetve szövettan órákon. Szerencsére részt vehettem külföldi nyári cseregyakorlatokon is a Karon keresztül harmadévben Görögországban, illetve negyedévben Japánban, ahol nemcsak szakmailag fejlődhettem, hanem nemzetközi barátokat is szerezhettem - egymástól tanulhattuk a kultúrák, nyelvek közti különbségek szépségeit. Úgy gondolom, hogy a fiatalokkal számos eseményen érintkezhettem, és a globális nyitottságom is megmaradt az évek során, ráadásul motivált embernek tartom magam, ezért ötlött fel bennem, hogy jelentkezzek.
Mit szeretnél képviselni, mit szeretnél elérni az ENSZ-ben? 
SJ.:Szeretném képviselni a fiatalok érdekeit, szeretnék több városba is ellátogatni, ahol kötetlen beszélgetés során tájékozódhatnék a magyar fiatalok legaktuálisabb problémáiról. Szeretném, hogyha a mi korosztályunk meglátná Magyarország szépségeit és a jövőt látná benne. Célom lenne mindenképpen a preventív oktatás fejlesztése, az immunizáció népszerűsítése, illetve a klímaváltozás fontosságára való figyelemfelhívás. Bízom abban, hogy a világnapok jó lehetőséget adnak majd arra, hogy olyan eseményeken vehessenek majd részt a fiatalok, ahol megmutathatják kreativitásukat.
Mi miatt választottad pont a PTE-et? 
SJ.:Gimnazista éveim alatt végig úgy gondoltam, hogy földrajz-biológia szakos tanárként szeretnék tovább tanulni. Aztán eljöttem a PTE ÁOK nyílt napjára, és annyira megtetszett a légkör, hogy komolyabban elkezdtem érdeklődni az orvoslás iránt. Részt vehettem a "Tudomány, ami összeköt" pályázatban, amit a Kar hirdetett meg középiskolások részére. Pályamunkámat díjazták, így eljöhettem előadni azt, és ezzel pedig nyertem egy ingyenes részvételt az érettségire felkészítő táborban (ahol jelenleg oktatok). Innentől nem volt kérdés, hogy a PTE ÁOK-ra akarok jönni, megragadott a családias, ámbár professzionális környezet!
Milyen orvosnak készülsz?
SJ.:Jelenleg még nem döntöttem el, hogy milyen orvos szeretnék lenni. Nagyon színes az orvosi hivatás, minden szakirányában meglátom a szépségét. Hogyha hatodévig nem tudok dönteni, akkor az Anatómiai Intézetet fogom választani, ahol PhD-t szeretnék csinálni. Jelenleg is itt végzem tudományos diákköri, illetve demonstrátori munkámat.

AktuálisPTE Sparks Jason