2024.04.26, Péntek
A következő napokban 43 Baranya megyei településen lesz szúnyogirtás
MTI Fotó: Vajda János - illusztráció

A következő napokban 43 Baranya megyei településen lesz szúnyogirtás

baranya.katasztrofavedelem.hu

2019.07.10. 14:00

Számos olyan területen vált szükségessé a védekezés, ahol a megelőző években nem okozott gondot a szúnyogok száma - 1935 hektáron légi, míg 3676 hektáron földi kémiai módszerrel lesz gyérítés.

A Duna és a Tisza mentén a korábbi árhullámok miatt még mindig sok a szúnyog, ezért újabb kezeléseket hajtanak végre a mosonmagyaróvári és győri térségben, a dunaújvárosi régióban, valamint a korábbi földi kivitelezést légi módszerrel egészítik ki Baja és Mohács környékén. Budapesten földi úton fognak permetezni. Sopron és Csorna térségében, valamint a Rába-parti településeken terveznek szúnyoggyérítést. A Tisza környezetében Csongrád megyében és a Tisza-tónál szükséges újabb kezeléseket végrehajtani.
 
A kifejlett szúnyogok ellen használt irtószer a deltametrin, amely egy általánosan alkalmazott rovarölő szer. A csípőszúnyogok érzékeny rovarok, ezért gyérítésükre minimális dózist használnak, ami csupán tizede a mezőgazdaságban alkalmazott mennyiségnek. Az alacsony dózisnak köszönhetően a legtöbb rovarfaj megmarad a kezelt területen, így a velük táplálkozó madarak sincsenek veszélyben. Az irtószer a szabadban gyorsan lebomlik.
 
Előfordulhat, hogy az időjárás miatt el kell halasztani egy-egy településen a kivitelezést. Ilyenkor a pótnapok valamelyikén hajtják végre a permetezést, vagyis az eredeti időpontot követő első vagy második napon. Ha az időjárás ekkor sem teszi lehetővé a munkát, a gyérítést a következő hétre halasztják, hiszen ki kell értesíteni az önkormányzatokat, méhészeket.

Baranya megyét érintő heti terv a kapcsolódó információk között is megtekinthető.

Az érintett települések külön-külön értesítést kapnak a munkák időpontjáról. A katasztrófavédelem által szervezett szúnyoggyérítést az önkormányzatok saját költségvetésük terhére kiegészíthetik.
 
Eső után a kertekben minden edényben, lavórban, vödörben és kaspóban összegyűlik annyi víz, amennyiben már kifejlődnek a szúnyoglárvák. Ha nincs szükségünk a vízre, öntsük ki ezeket, ha pedig szükségünk van rá, akkor fedjük le, és máris nagymértékben hozzájárulunk a szúnyoggyérítés sikeréhez. A szúnyogok a sűrű növényzetben bújnak meg nappal, ezért ha rendszeresen lenyírjuk a füvet otthon, kevesebb szúnyoggal fogunk találkozni a kertben.
 
A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy plakátot és egy tájékoztatót készített, amelyek az alábbi linkeken érhetők el:
https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_plakat.html
https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_tajekoztato.html

AktuálisszúnyogirtásBaranya megye