2024.04.17, Szerda
Kevesebb, de még mindig sok a baleset Baranya megyében
police.hu

Kevesebb, de még mindig sok a baleset Baranya megyében

police.hu

2019.07.09. 20:00

Baranya megye közútjain 13 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt az elmúlt héten.

A hónap első hetében 35 anyagi káros és 13 személyi sérüléssel járó – 10 könnyű, 3 súlyos sérüléssel végződő – baleset történt Baranyában.   A balesetekben összesen 15 személy sérült meg. Közreható tényezőként két balesetnél az ittasság gyanúja is felmerült.

A balesetek többsége ismét lakott területen belül következett be, a legjellemzőbb baleseti ok pedig a szabálytalan (figyelmetlen) hátramenet volt.

Kérjük a közlekedésben résztvevő járművek vezetőit, hogy legyenek figyelmesebbek, körültekintőbbek a hátramenet végrehajtása során! Hátramenetben történő elindulás előtt többször győződjenek meg arról, hogy biztosítottak-e a biztonságos elindulás feltételei! Amennyiben nem látható be a hátramenet tervezett iránya, akkor gondoskodjanak segítő személyről.

A baleset okozása mellett jellemző az is, hogy az okozó jármű vezetője adatai hátrahagyása nélkül elhagyja a helyszínt. Kérjük, hogy ha balesetet okoznak, ne hagyják ott a károsultat! Hagyják ott adataikat az autó szélvédőjén, ahogy erre a jogszabály is kötelez!

A KRESZ-ben foglaltak alapján, ha a rendőrséget nem értesítette senki, illetve rendőri intézkedésre nincs szükség, akkor a balesetben érintettek kötelesek személyazonosságukat egymás számára, kölcsönösen hitelt érdemlően igazolni és megnevezni azt a biztosítót, amellyel a járműre felelősségbiztosítási szerződést kötöttek. Ha a baleset folytán megrongálódott jármű vezetője nincs jelen, a károkozó köteles személyi adatait és biztosítója nevét erre alkalmas módon a helyszínen hátrahagyni és az esetet a felelősségbiztosítási jogszabályok rendelkezéseinek megfelelően a biztosítónak bejelenteni.

A bekövetkezett közlekedési balesetek másik főbb okai a sebesség nem megfelelő alkalmazása az út-, és forgalmi viszonyokhoz képest, valamint a követési távolság be nem tartása voltak.

A rendőrség felhívja a járművezetők figyelmét arra, hogy mindig tartsák be az előírt sebességhatárokat és a követési távolságra vonatkozó közlekedési szabályokat! Járművel másik járművet csak olyan távolságban szabad követni, amely elegendő ahhoz, hogy az elöl haladó jármű mögött - ennek hirtelen fékezése esetében is - meg lehessen állni. Néhány perc miatt nem érdemes saját, és különösen mások életét kockáztatni.

Ismételten felhívjuk a figyelmet arra, hogy elindulás előtt a járművezető, és utasai is csatolják be a biztonsági övet!

Egy gépkocsivezető Máza belterületén közlekedett 2019. július 5-én 18 óra körül. Az autós be akart kanyarodni balra, az egyik utcába, azonban nem adott elsőbbséget a szemből érkező járműnek, ezért összeütköztek. A két autóban összesen négyen utaztak, közülük hárman megsérültek, mert nem használták a biztonsági övet.

A tapasztalatok alapján a nagy melegben gyengül a koncentrációképesség, a hőség tompává, figyelmetlenné tesz, sokak lobbanékonnyá, agresszívabbá válnak. A napokig tartó meleg, majd a hirtelen érkező viharok mindenkit kivétel nélkül megviselnek, fiatalokat, időseket, egészségeseket és betegeket egyaránt. A kánikula még a frontokra kevésbé érzékeny emberek szervezetét is megterheli, természetesen egyénenként eltérő mértékben.

A legjobb prevenció minden esetben a közlekedési szabályok betartása, azonban a megváltozott időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás is kiemelten fontos! Aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne üljön volán mögé! Ha feltétlenül szükséges elindulni, akkor vezessen mindig kipihenten és gyakrabban álljon meg felfrissülni! Fontos, hogy előre tervezze meg az útvonalat!  Fogyasszon kellő mennyiségű alkoholmentes folyadékot, és mindig legyen a gépkocsiban hűtött ásványvíz!

AktuálisbalesetBaranya megye