2023.11.29, Szerda
Baranya megye tűzvizsgálói a legjobbak között
baranya.katasztrofavedelem.hu

Baranya megye tűzvizsgálói a legjobbak között

baranya.katasztrofavedelem.hu

2019.10.11. 15:24

Lezárult a tűzvizsgálók országos versenye Hajdúszoboszlón. Október 11-én, pénteken délelőtt szakmai fórummal és ünnepélyes eredményhirdetéssel ért véget az V. Tűzvizsgáló Szakmai Vetélkedő.

A verseny záróprogramjának keretein belül a külföldi szakmai stáb tartott előadásokat a résztvevőknek. Folkert van der Ploeg, a holland tűzvizsgáló iskola képviseletében egyebek mellett országa tűzvizsgálati statisztikai adatait ismertette, bemutatta a munkafolyamatot és a képzésük rendszerét. A fórumon technikai fejlesztésekről is hallhattak a résztvevők, mindezt rövid gyakorlati bemutató követte.

Az ünnepélyes eredményhirdetést Erdélyi Krisztián tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság általános főigazgató-helyettese nyitotta meg, aki az tűzvizsgálati szakterület eredményességéről beszélt. Kiemelte, hogy a katasztrófavédelem szakemberei a feltárt esetek több mint nyolcvan százalékában teljes bizonyossággal megállapították a tűz keletkezésének okát. A tábornok hangsúlyozta, hogy ez a kiemelkedő eredmény a tárgyi feltételek, a gyakorlati tapasztalatok és a képzések mellett az országban dolgozó körülbelül száznegyven tűzvizsgáló szakmai felkészültségének tulajdonítható.
 
A versenyen Csongrád megye tűzvizsgáló párosa a harmadik helyet érte el, a második Baranya megye csapata lett (Hochrein Balázs tű. őrnagy, Kéri Tamás tű. százados). A bajnoknak járó vándorkupa Komárom-Esztergom megyébe került.
 
A versenybírák értékelésükben kiemelték, hogy a verseny során alkalmazott megoldási módszerek jó alapanyagot szolgáltatnak a további képzésekhez. Örömmel tapasztalták, hogy a helyszíni szemle lépéseit és a tűzvizsgálat gyakorlati feladatait a tűzvizsgáló szakemberek készségszinten alkalmazzák. Mindez a gyakorlatban lényegesen felgyorsítja és pontosabbá teszi a munkájukat, amelynek a nehézségét az okozza, hogy szinte teljesen megsemmisült, vagy sérült tárgyak vizsgálata alapján, és a tűz által elpusztított környezetben kell használható és „beszédes” nyomokra bukkanniuk.

AktuálisBaranya megyetűzvizsgálóKatasztrófavédelemTűzvizsgáló Szakmai Vetélkedő