2024.04.25, Csütörtök
Jelentős pénzjutalmat nyerhetnek az egyetemisták a Market pályázatán
Illusztráció

Jelentős pénzjutalmat nyerhetnek az egyetemisták a Market pályázatán

2019.10.04. 15:20

A BIM használatára épülő feladatokat elvégezve több mint másfélmillió forintot és két hónapos szakmai gyakorlatot lehet nyerni a magyar magasépítőnél.

Egyetemisták számára hirdet pályázatot a Market Építő Zrt. épületinformációs modellezés (Building Information Modelling) témájában. Az első alkalommal elindított Market 21 Days során a hallgatók feladata két részből áll.

Az első részben épületinformációs modell készítésére alkalmas szoftverrel egy kis léptékű, szabadon álló kávézót vagy bárt kell megtervezniük. A második részben ugyanakkor a BIM gyakorlati felhasználása van a fókuszban.


A szakágakba is betekintést nyernek

A vállalat kezdeményezéséről Báthory Balázs, a Market Építő Zrt. innovációért és stratégiai fejlesztésekért felelős vezérigazgató-helyettese számolt be. „Fontosnak tartottuk, hogy a pályázat felhívja a hallgatók figyelmét a BIM-hez kapcsolódó ismeretek fontosságára, valamint a BIM iránti megrendelői igények növekedésére és változásaira” – idézte a vezetőt a cég közleménye. Szintén fontos cél, hogy a diákok a gyakorlatban kipróbálhassák a BIM-ben rejlő lehetőséget.

A 21 napos verseny során további meghatározó szempont volt, hogy olyan kis léptékű, mégis kellően összetett feladatokkal találkozzanak a résztvevők, amelyekkel a különböző szakágakba is belelátnak.
 

Erről szól a BIM

Ahogy azt számos korábbi cikkben is taglaltuk, a BIM egyik fő jelentősége, hogy egyetlen modellben egyesíti a projektben szereplő összes szakág tevékenységeit. Ezáltal többek közt lehetővé teszi a digitális szimulációt az építkezés előtt, jelentősen csökkentve a tervezési hibákat és az ezekkel járó utólagos extra költségeket.

A BIM amellett, hogy összehangolja a szakági tervezők munkáját, a tervdokumentáció minőségét is javítja, illetve az előzetes szimuláláson keresztül segíti az ütemterv tökéletesítését is.


Így lehet részt venni a pályázaton

A Market 21Days szakmai kihívása október 7-én kezdődik, jelentkezni szeptember 25-től csapatban vagy egyénileg egyaránt lehet. A versenyre a magyarországi egyetemek építészmérnöki, építőmérnöki, gépészmérnöki, valamint villamosmérnöki képzésén aktív hallgatói státusszal rendelkező hallgatók jelentkezhetnek.

Az összes szükséges információ és a jelentkezési űrlap a Market honlapján ezen a linken található meg.


A díjazás az alábbiak szerint történik

•          1. helyezett: 1 600 000 forint pénzjutalom,

•          2. helyezett: 900 000 forint pénzjutalom,

•          3. helyezett: 500 000 forint pénzjutalom.

A diákok mindhárom helyezés esetén lehetőséget nyernek két hónap szakmai gyakorlat elvégzésére a Market Építőnél (vagy annak valamely leányvállalatánál megállapodás szerint). A dobogósok emellett lehetőséget kapnak a pályázat anyagának a Market Építő menedzsmentje felé történő prezentációjára is.


Hasznos és innovatív gondolatok kellenek a sikerhez

A három legjobb munkát négyfős szakmai zsűri fogja kiválasztani, közülük kerül ki a végső győztes. Báthory Balázs hangsúlyozta, úgy állították össze a zsűrit, hogy a pályaműveket a lehető legtöbb szempontból vizsgálják.

„A leginkább a hasznos, praktikus, előremutató, innovatív gondolatokat keressük minden területen, legyen az BIM-menedzsment, tervezés vagy kivitelezés.”

A formailag és tartalmilag megfelelő pályázatok értékelését a Market Építő szakmai bizottsága végzi. A zsűri tagja többek között:

  • Grátzer Szabolcs (BIM manager – Market Építő Zrt.);
  • Karcag Kristóf (kivitelezési főmérnök - Market Építő Zrt.);
  • Keszthelyi Kristóf (ügyvezető - Leantech Mérnökiroda Kft.).

A hazai szakmai zsűri mellett részt vesz a pályázatok értékelésében a brit BIM Academy részéről Graham Kelly is, a virtuális kivitelezés nemzetközi szakértője.

Market Építő Zrt.AktuálispályázatokszakemberképzésBIM