2024.03.28, Csütörtök
Megalakult a pécsi közgyűlés
Péterffy Attila - Facebook

Megalakult a pécsi közgyűlés

MTI

2019.10.31. 16:39

Megalakult Pécs város közgyűlése, a csütörtöki alakuló ülésen letette hivatali esküjét Péterffy Attila, a több ellenzéki párt által támogatott Mindenki Pécsért Egyesület jelöltjeként megválasztott polgármester, átvették mandátumukat és szintén esküt tettek az önkormányzati képviselők.

Péterffy Attila beszédében hangsúlyozta: választói sok magyar város polgáraihoz hasonlóan a változásra, a szabadságra szavaztak. Többségük világossá tette kívánságát, hogy "a fülledt, dohos politikai légkört végre élhető és pozitív hangulat váltsa fel, és ideje leporolni az országnak azt a patinás ékszerét, amit Pécsnek hívnak" - fogalmazott.

Kiemelte: ugyanazzal a hittel fogja szolgálni a várost, ugyanazzal a bátorsággal harcol Pécsért, amellyel választói győzelemre segítették a józan észt, a szabad akaratot. Beszédében kiapadhatatlan erőt, szívós harcot, lankadatlan szolgálatot, egyenességet, becsületességet, átláthatóságot és a közbeszédben nívót ígért.

Az út nem lesz sem rövid, sem egyszerű - tette hozzá -, de miközben "együtt végigmegyünk rajta, közösen formáljuk újjá a várost, s létrehozhatunk valamit, amire a város egykori nagyjai is büszkék lennének" - zárta beszédét.

Első döntésével a közgyűlés utasította a százszázalékos önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságok vezetőit, hogy a naptári évenként 250 óra, kollektív szerződés esetén 300 óra rendkívüli munkaidőt ne lépjék túl, valamint 12 hónapnál hosszabb munkaidőkeretet ne alkalmazzanak munkavállalóik körében.

Az előterjesztésre a Fidesz, a KDNP és az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) képviselői nemmel szavaztak. Csizmadia Péter (Fidesz-KDNP-ÖPE) képviselő felszólalásában azt mondta, a döntéssel megfosztják az embereket attól a lehetőségtől, hogy - ha akarnak - többet dolgozhassanak és több pénzt vigyenek haza.

A közgyűlésen Péterffy Attila javaslatára titkos szavazással, egyhangú döntéssel a képviselők közül Bognár Szilviát (Mindenki Pécsért Egyesület), a testületen kívülről pedig Ruzsa Csabát főállású alpolgármesterévé választották. A polgármester utóbbit bízta meg azzal, hogy általános helyettese legyen.

Az ülésen hét frakció alakult: a Mindenki Pécsért színeiben megválasztott képviselők négy pártfrakciót - DK, Momentum, Jobbik, MSZP - és egy függetlenekből álló frakciót hoztak létre, mellettük a Fidesz, valamint a KDNP az ÖPE-vel közösen alakított képviselőcsoportot.

Péterffy Attila bejelentette: a Fidesz-KDNP-ÖPE kompenzációs listáról a testületbe kerülő korábbi alpolgármester, Decsi István lemondott mandátumáról, helyette Bognár László lett a közgyűlés tagja.

Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője az ülés előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: pártjuk a kezdő bizalmat megadja a város új vezetőségének, de ha olyan reflexeket látnak újraéledni, amelyek "az elmúlt tíz évet vagy a 2009-et megelőző időszak szocialista rombolását idézik, nagyon kemény kritikusai lesznek".

Az alakuló közgyűlésen történtekre reagálva az ülés után rendezett sajtótájékoztatón Hoppál Péter, a Fidesz pécsi szervezetének elnöke azt mondta, a Fidesz, a KDNP és az ÖPE képviselői két frakcióban, frakciószövetségben szoros szakmai kontrollt gyakorolnak, ellenőrző szerepkört töltenek majd be. Hangsúlyozta: a pécsiek érdekeit fogják képviselni minden egyes ügyben, döntésben. Vári Attila fideszes képviselő, volt polgármesterjelölt közölte: a bizottsági helyekről az új többség a korábbi évtizedek gyakorlatával szemben nem a szavazatarányoknak megfelelően döntött, mindössze egy-egy hely jutott az ellenzéknek, ami szerinte antidemokratikus lépés volt.

Kővári János, az ÖPE-KDNP frakcióvezetője azt mondta: egyértelművé vált, hogy az új többség a kampány idején becsapta a választókat, mivel a Mindenki Pécsért Egyesület színeiben a testületbe jutó képviselők pártfrakciókat hoztak létre, pártpolitizálásra készülnek a közgyűlésben.

Pécsen a polgármesterrel együtt 26 tagú a közgyűlés, egyéni választókerületből 18, kompenzációs listáról 7 képviselő jutott be. A többi között a Momentum, a DK, az MSZP és a Jobbik támogatását élvevő ellenzéki szövetség, a Mindenki Pécsért Egyesület 17 (ebből egy listás), a Fidesz, a KDNP és az Összefogás Pécsért Egyesület alkotta választási szövetség 7 (ebből öt listás) mandátumot szerzett. Az LMP egy, kompenzációs listáról bekerülő képviselőt tudott delegálni a testületbe.

Az október 13-ai önkormányzati választáson a két polgármesterjelölt közül az ellenzék által támogatott Péterffy Attilára 26 622-en, a Fidesz-KDNP-ÖPE jelöltjeként induló Vári Attilára 21 319-en szavaztak.

AktuálisPécsBaranya megyeközgyűlés