2024.05.21, Kedd
Orbán Jolán kapta a Torinói Egyetem tiszteletbeli professzori címét
pecsiujsag.hu

Orbán Jolán kapta a Torinói Egyetem tiszteletbeli professzori címét

MTI

2019.10.16. 20:00

Orbán Jolán, a Pécsi Tudományegyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének vezetője tiszteletbeli professzori címet kapott az olaszországi Torinói Egyetemtől - erősítette meg a hírt a díjazott az MTI érdeklődésére.

Orbán Jolán olasz, francia és német professzorok után kapta meg a Jacques Derridáról elnevezett elismerést kedden. A címet a Torinoi Egyetem és a Compagnia di San Paolo alapította, hogy a huszadik század egyik legnagyobb gondolkodójára emlékezzenek.     

A francia filozófus felismerései a legkülönfélébb tudományos és művészi ágakat termékenyítették meg. Jacques Derrida (1930-2004) kétszer járt Pécsett (1993, 2000) Orbán Jolán meghívására, aki évente szervez Pécsett In memorian Jacques Derrida címmel konferenciákat, melyeknek világszerte nagy a visszhangja.     

Orbán Jolán felidézte: a kitüntetést a laudáció szerint "Derrida iránti filozófiai elkötelezettségért, eddigi munkásságáért" ítélték oda neki. Hozzátette: az elismerést annak is köszönheti, hogy a filozófus több szövegét is lefordította magyarra, és Radvánszky Anikó kolléganőjével a Pécsi Tudományegyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem együttműködésével évente megszervezi a Derrida-konferenciát.     

Orbán Jolán a díj keddi átvételekor bemutatta és elemezte azt az előadást, amelyet a Pécsi Tudományegyetem díszdoktori címével is elismert Derrida 1993-ban Pécsett tartott. Az előadás jelentősége, hogy ez a szöveg eredeti nyelven még nem, csak magyarul jelent meg, így nem ismert a külföldi közönség előtt. Derrida Pécsett adta az előadásnak a Ki az anya? Születés, természet, nemzet címet.     

Orbán Jolán előadásához egy konferencia kapcsolódott, ahol olasz és további nemzetek tudósai tartottak előadásokat. A természet, a jog, a kultúra és az igazságosság kérdéseit vizsgálták Derrida nyomán, aki szerint bár minden szövegen el lehet végezni az általa javasolt munkát, egy kivétel van, "az igazságosság nem dekonstruálható".     

Torinói beszédében Orbán Jolán megköszönte a Maurizio Ferraris professzornak a díj alapítójának a megtisztelő kitüntetést, valamint a Pécsi Tudományegyetemnek a támogatást. A kitüntető cím azzal jár, hogy a magyar professzor asszony a tanév folyamán háromszor tart előadást a Torinoi Egyetemen. Ezek között tervei szerint szerepel majd az anyaság témájának poétikai, etikai és jogi kérdéseinek vizsgálata is.

AktuálisOrbán JolánPTE PécsTorinói Egyetemtiszteletbeli professzori cím