2024.03.29, Péntek
Kinek van elsőbbsége?
pixabay - illusztráció

Kinek van elsőbbsége?

police.hu

2020.02.29. 21:30

A Baranya Megyei Balesetmegelőzési Bizottság soron következő kisfilmje az irányjelzés használatának fontosságára hívja fel a figyelmet.

 

 

A közúti közlekedési balesetek jelentős része gondatlan magatartásra vezethető vissza, azonban körültekintő, figyelmes vezetéssel, a szabályok betartásával a balesetek nagy része elkerülhető.

Az irányjelző használatának elmulasztása balesetveszélyes is lehet, hiszen a közlekedésben nem csak az egyén számít. Nemcsak a mögöttünk lévőt, hanem a többi járművezetőt, sőt a gyalogosokat is tájékoztatni kell arról, hogy közlekedésünk során mire készülünk.

A KRESZ meghatározza, hogy mikor kell irányjelzőt használni:

Az elindulást, illetve az úttestre való ráhajtást, a bekanyarodási szándékot, az előzési szándékot (ha az előzés irányváltoztatással jár), a megállást, vagyis minden irányváltoztatást irányjelzéssel jelezni kell.

Aki járművel irányt változtat (terelővonalat, az úttest szélét vagy képzeletbeli felezővonalát átlépi, forgalmi sávot változtat, másik útra bekanyarodik, főútvonalról vagy szilárd burkolatú útról letér stb.) köteles az azonos irányban vagy szemben haladó, irányt nem változtató járműveknek elsőbbséget adni. Az irányváltoztatást - annak megkezdése előtt kellő időben a manőver befejezéséig - folyamatosan adott irányjelzéssel kell jelezni.

A jármű vezetője akkor is adhat irányjelzést, ha ezzel továbbhaladási irányáról a közlekedés más résztvevői számára többlettájékoztatást ad, de az irányjelzés megtévesztő nem lehet.

„… hogy mindenki hazaérjen!”

 
 
Aktuáliselsőbbségirányjelzésközúti közlekedés