2024.05.24, Péntek
A koronavírusról tanácskozott a Pécsi Helyi Védelmi Bizottság
pixabay - illusztráció

A koronavírusról tanácskozott a Pécsi Helyi Védelmi Bizottság

Baranya Megyei Kormányhivatal

2020.03.02. 15:01

A Pécsi Helyi Védelmi Bizottság 2020. február 27-i soros ülésének egyik kiemelt témája a koronavírus-fertőzés volt. Az ülésen a pécsi járási hivatalvezető mellett a kormányhivatal képviseletében részt vett dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott, a Baranya Megyei Védelmi Bizottság elnöke, valamint a megyei és a járási tisztifőorvos is. A kormánymegbízott beszámolt arról, hogy Magyarországon nem tudnak továbbra sem koronavírussal fertőzöttről, a kormány Operatív Törzset üzemeltet, amely folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet és meghozza a szükséges intézkedéseket.

Dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott az ülésen hangsúlyozta, hogy a koronavírussal kapcsolatban a népegészségügyi hatóságnak, az egészségügyi szereplőknek, az orvos szakmának vannak feladatai. Hozzátette: A legfontosabb annak megértése, hogy a koronavírus-fertőzés elleni védekezést az Operatív Törzs irányítja, ők teszik meg a szükséges intézkedéseket, és ők hozzák meg a döntéseket. Az általuk kiadott eljárásrend nagyon pontosan szabályozza, kinek, mikor, mit kell tennie – emelte ki. Mint mondta, a települések vezetői azzal tehetik a legtöbbet, ha a lakosság figyelmét felhívják arra, hogy ne a közösségi portálokon vagy a különböző médiafelületeken tájékozódjanak, hanem a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján, és bizonytalanság, kérdés esetén hívják az ott megadott zöldszámokat vagy a járási, megyei népegészségügyi hatóságot.

A védelmi bizottság tagjait dr. Schuszter Éva járási tisztifőorvos tájékoztatta a járvánnyal kapcsolatban rendelkezésre álló legfrissebb adatokról. Mint elmondta, ezeket az információkat a Nemzeti Népegészségügyi Központ minden nap frissíti, a szakmai tájékoztató bárki számára hozzáférhető az NNK honlapján. Pinczkerné dr. Kassay Veronika megyei tisztifőorvos hozzátette, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ által készített eljárásrend szerint a kormányhivatal minden változásról, új információról haladéktalanul értesíti az egészségügyi ellátó rendszer szereplőit.

A kormánymegbízott arra is felhívja a figyelmet – különös tekintettel, hogy sok pécsi kedvelt úti célja Olaszország és sok olasz él Pécsett –, hogy a lakosság is sokat tehet a megelőzésért, és a város védelméért. A kormány felhívása a lakossághoz itt olvasható:

https://www.kormany.hu/hu/miniszterelnoki-kabinetiroda/hirek/felhivas-a-koronavirussal-fertozott-teruleteken-jart-allampolgarokhoz3

AktuálisKoronavírustanácskozásPécsi Helyi Védelmi Bizottság