2024.03.29, Péntek
Koronavírus - Több nagyváros szükség esetén fenntartaná az általa szigorított korlátozásokat
pixabay - illusztráció

Koronavírus - Több nagyváros szükség esetén fenntartaná az általa szigorított korlátozásokat

MTI

2020.04.15. 08:00

A vidéki nagyvárosokban a húsvéti ünnepek alatt alapvetően felelősségteljesen viselkedtek az emberek, de volt, ahol a nagypénteki tapasztalatok miatt már aznap este szigorítani kellett az intézkedéseken. Több település önkormányzata jelezte, hogy az általa a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat szükség esetén fenntartaná.

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András arról számolt be, hogy az emberek többsége betartotta a szigorú előírásokat: nagyobb csoportosulások nem voltak, a jelentések szerint 598 esetben kellett a közterület-felügyeletnek szóbeli figyelmeztetést alkalmaznia, miközben a rendőrség sem találkozott kirívó esettel, bírságot is csak néhány esetben szabtak ki.

A városvezető szerint, bár a szigorú szabályok határideje lejárt, azok betartása fontos lenne a következő napokban, hetekben is. Ezért azt kérte a fehérváriaktól, hogy a közterületeken és közparkokban csak alapos indokkal tartózkodjanak.

Kaposváron az elmúlt napok tapasztalatai azt mutatták, hogy az emberek nagy része betartja a polgármester pénteki korlátozó intézkedésében foglaltakat. Szita Károly polgármester a lakosság biztonsága érdekében úgy rendelkezett, hogy a város népszerű kirándulóhelyén, a Desedánál nem nyithatnak ki a büfék, a tó toponári oldalán nem használható a strand melletti, valamint a csónakházhoz vezető parkoló, a kaposfüredi részen pedig nem látogatható a kilátó és a játszótér. A kaposvári Városligetben a futókört továbbra is igénybe vehetik a sportolni vágyók, de a város valamennyi sportpályáját lezárták.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI érdeklődésére azt közölte: a megyében a lakosság nagy része együttműködő a kijárási korlátozást illetően, mindazonáltal az intézkedések bevezetése óta 163 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, 395-ször tettek szabálysértési feljelentést, és 403-szor éltek figyelmeztetéssel a szabályszegőkkel szemben.

Pécsen hétfő éjjelig zárták le a megyeszékhely forgalmas közparkjait, szabadidőparkjait, a mecseki parkerdő teljes területét, valamint a város azon közterületeit és parkolóit, amelyeket hagyományosan sok kiránduló keres fel. A pécsi önkormányzat tájékoztatása szerint az emberek szinte kivétel nélkül megértőek és együttműködőek voltak, az ünnep alatt nem volt szükség szankció alkalmazására. Az önkormányzat a héten tárgyal arról, hogy a húsvéti időszakra hozott korlátozásokból melyeket lenne indokolt fenntartani. Szombathelyen elnéptelenedtek az utcák a húsvéti ünnepek idején, az emberek megértették és betartották a korlátozásokat - közölte a polgármesteri hivatal. A tájékoztatás szerint a hétvégi intézkedések közül fenntartják a rekreációs övezethez vezető parkolók lezárását, így a Csónakázó-tó, az Emlékmű-domb és a Sportliget csak gyalogosan vagy kerékpárral közelíthető meg.

AktuálisKoronavírusKijárási korlátozásszigorított korlátozás