2024.04.18, Csütörtök
Látássérültek számára készült hangos oktatóanyag
pixabay - illusztráció

Látássérültek számára készült hangos oktatóanyag

univpecs.com

2020.04.16. 21:30

Rauch Róbert, a PTE IIG Desktop Üzemeltetési Csoport informatikusa jegyzi azt a különleges oktatóanyagot, amely látássérültek számára mutatja be a Microsoft Teams webalkalmazás jónéhány szolgáltatását, Windows operációs rendszer alatt, NVDA képernyőolvasó használatával.

A koronavírus következtében elrendelt online vagy digitális oktatást elsősorban a Teams szoftver támogatja, amely hatékonyan segíti a kurzusoknak megfelelő csoportok számára a hatékony együttműködést olyan szolgáltatásokkal, mint például csoportos csevegés, fájlok megosztása, naptár és feladatütemező, vagy épp csoportos hang és videohívások indítása.

A szoftver remekül vizsgázik, hiszen nemcsak oktatási intézmények, hanem számos más munkakörnyezetben is megelégedéssel használják.

Az új oktatóanyagról Rauch megjegyezte, hogy

„a hangos narráción túl a képernyőolvasó is hallható,

így gyakorlati példákon keresztül lehet elsajátítani a Teamsben történő navigációt, gyakori műveletek elvégzését. Noha a hanganyag minden műveletet részletesen tárgyal, előnyös, ha a látássérült felhasználó rendelkezik előzetes ismeretekkel a képernyőolvasó használatáról, és a webalkalmazások működéséről.”

Az informatikus kolléga korábban is foglalkozott hangos oktatóanyagok készítésével főként látássérült felhasználók részére, jelenleg is oktat vak felhasználókat számítógép és smart eszközök használatára.

Mint elmondta,  „a segédlet azért született, mert az online oktatás és munkavégzés egyre nagyobb szerepet kap, sőt, a jelenleg kialakult veszélyhelyzetben egyetemi hallgatók igen nagy tömege kényszerül a Teams, vagy ahhoz hasonló alkalmazások használatára.

Látássérült emberek részére viszont mindezidáig semmilyen magyar nyelvű oktatóanyag sem állt rendelkezésre

a Teams használatáról.”

A látássérültek számára készült hangos Teams útmutatók az alábbi linken érhetők el: https://iig.pte.hu/teams/akadalymentes

AktuálisLátássérülthangos oktatóanyag PTEWindowsNVDA képernyőolvasó