2024.04.16, Kedd
MME: ne vigyük haza a magányosnak tűnő madárfiókákat
pixabay - illusztráció

MME: ne vigyük haza a magányosnak tűnő madárfiókákat

MTI

2020.04.27. 14:57

A magányosnak tűnő madárfiókák többsége nem árva, nem szorul megmentésre, ezért nem szabad őket hazavinni - hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Hamarosan kezdődik a madárfiókák tömeges fészekelhagyási szezonja. A magányosnak tűnő kis madarak többsége azonban nem árva, nem segítünk nekik azzal, ha hazavisszük őket - közölte hétfőn az MTI-vel az MME.

Hasonló a helyzet a kirándulás során talált, mozdulatlanul fekvő, szüleikre váró őzgidákkal, nyúl-, nyest- és mókuskölykökkel, vadmalacokkal. Ezeket az állatokat jó szaglású szüleik miatt megfogni sem szabad - hívják fel a figyelmet a természetvédők.

A kis- és közepes testű madárfajokra általánosan jellemző, hogy fiókáik a teljes röpképesség elérése előtt elhagyják a fészket, és a környék sűrű aljnövényzetében bujkálva hívják magukhoz etető szüleiket. A látszat ellenére azonban ezek a fiatalok nem árvák, a táplálékot kereső szüleik valahol a közelben vannak, ezért szükségtelen hazavinni őket.

A legjobb megoldás, ha a nyílt helyen üldögélő fiókát óvatosan megfogva a legközelebbi sűrű aljnövényzetfoltba, bokor alá tesszük. A hazai madárfajok nem szagolnak, így az érintésünk nem okoz problémát. Leszakadt fiókás fészek, viharos időben kiesett fiókák esetében a legjobb mentési megoldás az, ha a veszélybe került madarakat vesszőkosárba tesszük és az ágak közé helyezzük.

A madármentésről további részletek a https://www.mme.hu/maganyos_fiokat_talaltam oldalon olvashatóak.

Aktuálismegmentésmadárfióka