2024.04.25, Csütörtök
Munkaerőigényt mutató adatbázis segítheti az álláskeresőket és az állami vállalatokat
Magyar Posta - Facebook - illusztráció

Munkaerőigényt mutató adatbázis segítheti az álláskeresőket és az állami vállalatokat

mti, hirado.hu

2020.05.22. 21:00

Egy folyamatosan frissülő, munkaerőigényt mutató adatbázis segítheti nemsokára az álláskeresők elhelyezkedését a járványhelyzet ellenére is munkaerőhiányos állami vállalatoknál – értesült a Magyar Nemzet.

A lap pénteki számában azt írta, az érdekképviseletek szerint az állásukat elvesztők közül kevesen jelentkeztek eddig a vasúthoz, a Volánhoz, a postához vagy a vízközművekhez. Ugyanakkor a járványhelyzet a képzéseket is megnehezítette, így egyelőre nagyobb népszerűsítő kampány sem indult.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke megkeresésükre ugyanakkor elmondta, a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumán már jelezték a kormány képviselőinek, hogy szükség lenne egy, az állami vállalatok pontos, naprakész munkaerőigényét mutató adatbázisra.

A kabinet és a szociális partnerek nyitottak voltak a kezdeményezésre. Ennek köszönhetően a vállalatok létszámigényének felmérése már folyamatban van, eddig több mint hatvan cég adatai állnak rendelkezésre. Az elnök kiemelte: a felmérés lezárását követően részletes, folyamatosan frissülő adatbázis jöhet létre, amely segít az álláskeresőknek és az állami vállalatoknak is.

Aktuálismunkaerőadatbázisálláskeresők