2024.04.26, Péntek
Öt éves az Ős-Dráva Látogatóközpont
ddnp.hu

Öt éves az Ős-Dráva Látogatóközpont

ddnp.hu

2020.05.15. 19:00

2015. május 12-én nyitotta meg kapuit a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Ős-Dráva Látogatóközpontja az ormánsági Szaporcán.

A látogatóközpont kialakításának célja, hogy kiállításaival, tanösvényeivel és interaktív játékok segítségével mutassa be az ártéri gazdálkodás szép hagyományait,az itteni vidék egykori életmenetét. A látogatóközpont majorjában őshonos magyar háziállatokkal ismerkedhetnek meg az ide látogatók, az udvarban több állomáson végighaladva tanulhatunk a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról, az itt megtermő gyógynövények sokszínűségéről és a helyi adottságokhoz alkalmazkodó emberek mindennapi gazdálkodásáról.

Népszerű helyi szólássá vált, hogy „Sok víz lefolyt azóta a Dráván!”. Az itt haladó folyó valóban sok vizet szállít, emellett rendkívül fontos szereplője a helyi ökoszisztémának. Az évszázadok során kialakult szigetek, mocsarak, holtágak mind-mind különleges kincsei a természetünknek, melyeket érdemes szemügyre venni.

Az ártéri világ gazdag madarakban, melyek szívesen csemegéznek itt, a látogatóközpont tanösvényein több helyen is megleshetjük, hogyan fogyasztják el eleségüket.

Az elmúlt öt évben a látogatóközpont fontos színhelyévé válta néprajzi hagyományok felelevenítésének, a környezeti nevelésnek, és az elmúlt években több alkalommal adott otthont a Magyar Pásztorkutyák Terelőversenye egyik fordulójának, ami mára rendkívül népszerű és jó hangulatú családi programmá nőtte ki magát a térség életében.

A koronavírus járványra való tekintettel az igazgatóság bemutatóhelyei is zárva tartottak, azonban a részleges külső újranyitásnak köszönhetően kültéri látnivalói ma már újra megcsodálhatóak.

A növények és állatok sokasága teszi ezt a helyszínt igazán pihentetővé, remek kikapcsolódási lehetőséget nyújtva kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az Ős-Dráva Látogatóközpont ideális úti cél mindazoknak, akik az elmúlt hetek kényszerű bezártsága után a szabadban szeretnének eltölteni egy napot. Ráadásként a kikapcsolódás mellett a látogatók szinte észrevétlenül tehetnek szert érdekes új ismeretekre a természetről és a hagyományokról.
Az Ős-Dráva Látogatóközpont munkatársai szeretettel várják a természet szerelmeseit, használjuk ki a megadatott lehetőségeket!

AktuálisŐs-Dráva LátogatóközpontSzaporca