2024.04.25, Csütörtök
Biciklis kihívást indít a PTE
univpecs.com

Biciklis kihívást indít a PTE

univpecs.com

2020.06.28. 22:00

A Pécsi Tudományegyetem nemzetközi, egészséges életmódra ösztönző kihívást hirdet „Moon Bike 2020” címmel. A 80 napos kihívás lényege, hogy együtt, közösen biciklivel jussunk el a Holdra, azaz bárhol a világon tekerjünk le összesen 384 400 km-t. A PTE Rektori Kabinet előtti rövid sajtótájékoztató után június 26-án 26 lelkes résztvevővel már el is startolt a program.

Májusban 40 napos Föld körüli "biciklitúrára" hívták a PTE Nemzetközi Tavasz program szervezői az ország kerékpározóit. A 40 075 kilométert végül a tervezettnél jóval hamarabb, huszonhat nap alatt teljesítette a több mint 170 résztvevő öt különböző országot képviselve, akik csatlakoztak a kezdeményezéshez. A projekt védnöke Bódis József, felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár.

„Magunk sem gondoltuk volna, hogy ilyen sikere lesz a „Föld körüli bringázásnak”

– mondta el őszintén Király Dóra, a Pécsi Tudományegyetem Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóságának munkatársa, ötletadó. „A tapasztalatokat összegezve arra jutottunk, hogy ennél többre is képesek lehetünk együtt. Az egyik kommentelő írta az Interneten a Föld körüli kezdeményezés kapcsán, hogy miért nem mindjárt a Holdig. Azóta sem tudjuk, hogy ez csak egy cinikus megjegyzés volt, vagy komoly gondolat, mindenesetre mi komolyan vettük.” – mesélte mosolyogva Király Dóra.

A napfényes nyári délelőttön már 26 fő tekert egy kört a Rektori Kabinet épülete körül, biciklicsengők csilingelése közepette vidáman indult a program. A kezdőkörhöz az ÁJK egy külföldi hallgatója is csatlakozott, aki a PTE International Student Ambassador programban Laoszt képviseli.

 

 

A „Moon Bike” kezdeményezéshez, vagyis a több mint 384 ezer kilométer letekeréséhez szobabiciklivel, túra– vagy országúti kerékpárral teljesítő hobbi kerékpározóként és profi versenyzőként egyaránt lehet csatlakozni. Sőt, jön a jó idő, tehát már a vízibiciklis tekerés sem tűnik megvalósíthatatlannak.

A projektben a Facebookon keresztül lehet részt venni. A tekerés szerelmesei kerékpáros applikáció segítségével a megtett távot screenshot (képernyőkép) kép formájában, üzenetben vagy bejegyzésként küldhetik el a MoonBike2020 Facebook oldalára. Ha szobakerékpáron indulnak a kihívásban, a kilométeróra kijelzőjének fényképét kell feltölteniük.

 

 

A Pécsi Tudományegyetem a „Zöld Egyetem” projekttel eddig is élen járt a természet védelme, a környezettudatos életforma tekintetében. Így az óvd a természetet gondolatmenetből kiindulva, akár egy klasszikust is idézhetünk a Holdra lépés kapcsán, kicsit módosítva:

„Kis tekerés az embernek, hatalmas lépés az emberiségnek”!

További részletek: https://www.facebook.com/internationalspringbike/

Galéria

AktuálisMoon BikeBiciklis kihívásBaranya megyePTE