2024.02.28, Szerda
Ide ne utazz, ha félsz a cápáktól!

Ide ne utazz, ha félsz a cápáktól!

2020.06.30. 21:00

Megkockáztatnád az utazást? Mutatjuk, hova nem ajánlatos menni, ha nem szeretnél cápákkal találkozni! Ugyanis őket nem „érdekli” a vírushelyzet!

Az olimpiát elhalasztották ugyan, de a tengerek veszélyes lakói mit se tudnak a maszkokról és korlátozásokról, a cápák továbbra is élik az életüket… Ezért nem árt tudni, melyek azok a fürdésre kijelölt tengerpartok, ahol már történt cápatámadás.

 

1. A rettegés foka – Dél-Afrika 

Dél-Afrika partjai látványosak, jó adottságúak, tehát minden szempontból turistacsalogatónak mondhatóak. Egyetlen apróságot leszámítva: az elmúlt két évtizedben 27 cápatámadás történt itt, és a tudósok se tudják, hogy miért.

 

2. Folyamatos támadások - Észak és Dél-Karolina

Az USA partjait mosó vizekben 170-nél is több cápafaj él, ám ezeknek csak a töredékéről bizonyosodott be, hogy valaha emberre támadtak. Ezzel együtt nincs biztonságban az, aki itt a habok közé merészkedik, hisz messze Észak-Amerikában a legmagasabb az attakok száma a világon. Jobb elkerülni!

Négy évvel ezelőtt két hónap alatt négy cápatámadás zajlott az észak-karolinai partok előtt, a veszély még mindig fennáll és egyelőre nem tudni mi állhat az aggasztó jelenség mögött. Dél-Karolina partjainál pár évvel ezelőtt, egy partszakaszon tíz perc alatt négyszer is megtámadták a cápák a gyanútlan fürdőzőket.

 

3. Vörös terror – Egyiptom

Tíz évvel ezelőtt decemberében vérfürdővé változott az egyiptomi Sharm El Sheikh népszerű tengerpartja. Ezúttal nem a terrorizmus állt a dráma mögött: egy héten belül öt cápatámadás érte a gyanútlan vakációzókat, és ezek közül az egyik végzetesnek bizonyult. Bármikor megismétlődhet újra!

 

4. Cápák a strandon – Hawaii

A hawaii partokon kilenc cápatámadásról lehet tudni. Mindegyik tragikusan ért véget. A tengerbiológusoknak mielőbb választ kell adniuk a kérdésre, mert a turizmusból élő szigeten a mai napig félnek a cápáktól a fürdőzők.

 

5. Vér a vízben – Bahamák

Úgy tűnik, az ember már a Bahamákon se nyaralhat nyugodtan: 2019-ben három cápatámadás is történt itt bő egy hét leforgása alatt…Ott sincsenek paradicsomi állapotok!

 

A National Geographic számára kiemelten fontos a cápákkal kapcsolatos kutatások, a cápák védelme, ezért olyan felvételeket láthatnak a NatGeó Wild nézői júliusban, ahol innovatív és lebilincselő módon, a legkorszerűbb filmes technológiát alkalmazva mutatják be a legújabb felfedezések eredményeit. A filmek a cápák rejtett oldalát tárja elénk a fényben úszó parti régióktól a koromsötét, több ezer méteres mélységekig, ahol a tökéletes alkalmazkodás létfontosságú a túléléshez.  A Cápafesztivál elnevezésű műsorfolyam július 5-én kezdődik a National Geographic Wild csatornán, és egész hónapban tart.

Aktuálisnyaraláscápatámadás