2024.07.24, Szerda
Ismét unokázós csalók Baranyában
police.hu

Ismét unokázós csalók Baranyában

police.hu

2020.07.01. 16:55

„Az unoka karambolozott!” legendával hívtak fel telefonon időseket a csalók. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a megelőzés lehetőségeire hívja fel a lakosság figyelmét.

Az átveréses csalások egyik fajtája az unokázós csalás, amely során az elkövetők elsősorban az idősebb korosztály tagjait hívják fel telefonon olyan ürüggyel, vagy hihető legendával, amely alkalmas arra, hogy az időskorú pénzt adjon át ismeretlennek. A csalók az elmúlt időszakban Baranyában több idős személynél is próbálkoztak „Az unoka karambolozott!” mesével.

Néhány esetben eredménnyel jártak, nagyobb összeget – készpénzt vagy ékszereket – sikerült zsákmányolniuk az elkövetőknek.

Egy pécsi asszonyt 2020. június 25-én 14 óra körül hívott fel telefonon egy ismeretlen személy, aki azt állította, hogy a nő unokája karambolozott autójával, amely során megsérült. A telefonáló azt mondta az idős sértettnek, hogy azért, hogy ne legyen rendőrségi feljelentés az ügyből, sürgősen pénzre van szüksége, amelyért valakit személyesen elküld a lakcímére. A sértett egy nagyobb összeget át is adott a csalónak.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság az unokázós csalások megelőzése érdekében folyamatos médiakampányt folytat. Az idősebb korosztály áldozattá válásának megelőzése érdekében a bűnmegelőzési szakemberek figyelemfelhívó szóróanyagokat készítettek, amelyek terjesztésében az egyenruhás állomány is közreműködik.

Kérjük, fogadja meg az alábbi tanácsainkat, hogy ne váljon csalás áldozatává:

  • Mindig járjon utána, hogy a rokona valóban bajban van-e! Tegye le a telefont és hívja fel hozzátartozóját!
  • Tegyen fel olyan kérdéseket, amelyekre egy idegen nagy valószínűséggel nem tud válaszolni (például: mikor találkoztak utoljára, rokoni körre vonatkozó kérdések)!
  • Ne hagyja magát sürgetni, próbáljon higgadt maradni! Életmentő műtét külföldön sem marad el azért, mert valaki nem tud azonnal fizetni.

Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívószámot!

Aktuálisunokázós csalókBaranya megye