2024.07.24, Szerda
Unokázós csalókat fogtak el a baranyai rendőrök
police.hu

Unokázós csalókat fogtak el a baranyai rendőrök

police.hu

2020.07.17. 16:09

A rendőrök egy 35 éves és egy 25 éves sárkeresztúri férfit állítottak elő.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság „Mecsek” Közterületi Támogató Alosztályának rendőrei 2020. július 17-én reggel egy 35 éves és egy 25 éves sárkeresztúri férfit fogtak el, majd lakásukról előállították őket a Pécsi Rendőrkapitányságra.

A gyanú szerint a két férfi 2020. június 25-én délután felhívott egy pécsi asszonyt, majd azt állították, hogy a nő unokájával karambolozott, amely során személyi sérülés is történt. A telefonáló azt mondta az idős asszonynak, ha azt szeretné, hogy ne tegyenek feljelentést a rendőrségen a baleset miatt, akkor fizessen 2 300 000 forintot. A sértett ezután összeszedte az otthon tartott forintját és valutáit, majd körülbelül 1 500 000 forint értékben adott át pénzt a lakására érkező férfinak.

A pécsi rendőrök a nyomozás során beazonosították a csalókat, majd elfogásukat követően előállították őket a rendőrkapitányságra, ahol megkezdték gyanúsítotti kihallgatásukat.  Ellenük csalás elkövetése miatt nyomoz a Pécsi Rendőrkapitányság.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság az unokázós csalások megelőzése érdekében folyamatos médiakampányt folytat. Az idősebb korosztály áldozattá válásának megelőzése érdekében a bűnmegelőzési szakemberek figyelemfelhívó szóróanyagokat készítettek, illetve telefonon keresztül is tájékoztatják az időseket arról, hogy mit tehetnek annak érdekében, hogy ne váljanak csalás áldozatává. A kampánynak köszönhetően már több ilyen esetet is sikerült megelőzni Baranyában.

Kérjük, fogadja meg az alábbi tanácsainkat, hogy ne váljon csalás áldozatává:

  • Mindig járjon utána, hogy a rokona valóban bajban van-e! Tegye le a telefont és hívja fel hozzátartozóját!
  • Tegyen fel olyan kérdéseket, amelyekre egy idegen nagy valószínűséggel nem tud válaszolni (például: mikor találkoztak utoljára, rokoni körre vonatkozó kérdések)!
  • Ne hagyja magát sürgetni, próbáljon higgadt maradni! Életmentő műtét külföldön sem marad el azért, mert valaki nem tud azonnal fizetni.

 

 

Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívószámot!

Aktuálisunokázós csalókBaranya megye