2024.04.19, Péntek
Új szertárat kaptak a hosszúhetényi önkéntesek
pixabay - illusztráció

Új szertárat kaptak a hosszúhetényi önkéntesek

baranya.katasztrofavedelem.hu

2020.08.19. 21:00

Vasárnap ünnepélyes keretek között átadták Hosszúhetényben az új tűzoltó szertárat, ami a helyi önkéntes tűzoltó egyesület székhelyéül fog szolgálni.

Az ünnepségen Dr. Csörnyei László Hosszúhetény polgármestere, Kozmáry Péter az egyesület elnöke, Horst Metzger Alfdorfból, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részéről Domján Gábor tű. alezredes Úr, Pécs Katasztrófavédelmi Kirendeltség részéről Bacher Csaba tű. alezredes Úr, a Komlói Hivatásos Tűzoltóparancsnokság részéről Szikra Andrea vett részt. Az ünnepélyes átadáson jelen voltak a környező települések önkéntes tűzoltóinak képviselői is, a Szent Flórián Önkéntes Tűzoltó Egyesület és Bonyhád Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai. 

Kozmáry Péter az egyesület elnöke köszöntötte a meghívott vendégeket és az egyesület tagjait Elmondta, hogy hét évvel ezelőtt még senki sem gondolta volna, hogy létrejöhet egy olyan tűzoltó egyesület, amely mára már a megfelelő tárgyi és személyi feltételekkel rendelkezik. A kezdetek nehezek voltak, de az indításban a segítség a testvértelepülésről Alfdorfból érkezett, mikor az ottani képviselő testület Horst Metzger úr támogatásával a településnek ajándékozta, a már nem használt, de jó állapotban lévő Mercedes szerkocsiját. Ez a gesztus arra sarkallta helyi közösségünket, hogy megalakítsa Hosszúhetényben az önkéntes tűzoltó egyesületet. Tűzoltószertár építésének gondolta négy évvel ezelőtt merült fel és az építkezést egy sikeres pályázat indította el. Az épület végül elkészült, így közösen örülhetünk a falu lakosságával, hiszen településünk újabb értékekkel gyarapodott  - zárta gondolatait az elnök.

Horst Metzger úr köszöntőjében boldogságát hangsúlyozta, hogy az odaajándékozott szerkocsi jó helyre került és fontos segítséget nyújthatott egy önkéntes tűzoltó egyesület életében. Meglátása szerint az önkéntesség a mai társadalomban rendkívül fontos, ezért örvendetes, hogy Hosszúhetényben is van erre irányuló elszántság és akarat. 

Dr. Csörnyei László Polgármester Úr beszédében kihangsúlyozta, hogy a településen a tűzoltó egyesület fontos szerepet tölt be, és az önkormányzat minden támogatás meg fog adni lehetőségeihez képest, hogy az önkéntesek munkáját segítse.  

Domján Gábor tű. alezredes kihangsúlyozta, hogy az új szertár helyén korábban polgári védelmi kiképző központ volt, annak a helyére épült. Az akkori és a mostani épület is a közösségformáló erőt szimbolizálja. Az önkéntesek életében nagyon fontos, hogy azokhoz a feladatokhoz, amelyeket egyébként elhivatottságból, a szabadidejük terhére, a közösség érdekében vállalnak, megfelelő támogatást, segítséget kapnak. Aktívabban részt tudnak vállalni a védekezési feladatokban, a környéken élő emberek biztonság érzetét pedig növeli ez a körülmény.  

A köszöntőket követően az ünnepélyes szalagátvágás következett. Ezt követően a résztvevők megtekinthették a tűzoltószertárat.

AktuálisHosszúhetényBaranya megyetűzoltó szertár