2024.03.19, Kedd
Milyen volt és milyen lesz a megyei lakáspiac éve? - Legek, árak Baranya megyéből
Illusztráció: pixabay.com

Milyen volt és milyen lesz a megyei lakáspiac éve? - Legek, árak Baranya megyéből

ingatlan.com

2022.01.21. 07:47

Pécsen 17,1 százalékkal 424 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár.

Összességében kedvező évet zárt tavaly a magyarországi lakáspiac, amely fokozódó keresletet és nagyobb forgalmat hozott, részben az állami támogatásoknak köszönhetően - áll az ingatlan.com részletes elemzésében, amely a múlt évet meghatározó, valamint az idén várható trendek bemutatása mellett ismerteti azt is, hogy Baranya megyében hogyan alakult a használt lakóingatlanok ára, valamint melyek a legdrágább és legolcsóbb eladásra kínált ingatlanok az idén januári kínálat alapján.

Eltérő pályán mozgott 2021-ben a használt és új lakások országos piaca. A használt lakóingatlanokra 4,7 millió érdeklődés érkezett az ingatlan.com-on, ez 5,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, amikor a járványhatás visszafogta a keresletet. Az új lakások iránti érdeklődések száma pedig 64 százalékkal nőtt. A jelentős bővülés a kedvezményes lakásépítési áfa 2021 elején történt újbóli bevezetésének, valamint az ősszel elindult zöld otthon programnak köszönhető” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Baranya megyében a tulajdonosok és ingatlanközvetítők tavaly közel 27 ezer hirdetést adtak fel a megyében, ami 1 százalékkal több mint 2020-ban.

Hogyan teljesített a megye lakáspiaca? Legek, árak, települések

Baranya megyében összesen több mint 112 ezer érdeklődés volt az eladásra kínált használt lakóingatlanok iránt. Az átlagos négyzetméterár idén január elején 354 ezer forintot tett ki, ez 13,1 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A megye legnagyobb lakóingatlan-kínálattal rendelkező települései közül a megyeszékhelyen, Pécsen 17,1 százalékkal 424 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár.

  • Komlón 44,7 százalékkal 214 ezer forintra,
  • Harkányban 35,7 százalékkal 285 ezer forintra,
  • Kozármislenyen 18,3 százalékkal 498 ezer forintra,
  • Mohácson viszont 3,9 százalékkal 198 ezer forintra csökkent a használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára.

Az összeállítás bemutatja azt is, hogy az idén januárban még eladásra váró, vagyis az aktuális kínálatban melyek a megye legolcsóbb és legdrágább lakóingatlanai.

  • 595 millió forintos árral egy mohácsi 300 négyzetméteres, újszerű, dunaparti luxusingatlan áll a rangsor élén.
  • A második helyet egy pécsi 450 négyzetméteres rezidencia szerezte meg 445 millió forinttal.
  • A harmadik pedig szintén egy pécsi kilenc szobás újszerű családi ház 390 millió forinttal.

A legolcsóbb ingatlanok közé tartozik

  • 450 ezer forintos árral Teklafalu vitézipusztai részén található, 50 négyzetméteres ház.
  • Emellett egy ivándárdai 50 négyzetméteres, felújítandó, rossz állapotban lévő ház 900 ezer forintért.

Mire lehet számítani 2022-ben?

Balogh László az országos piacon az idei évben várható trendekről azt mondta, az új lakások iránti érdeklődés továbbra is erős maradhat. Sőt, a jelenlegi kilátások alapján - akár 25-30 ezer új lakás átadása várható országszerte, így nem túlzás azt mondani, hogy az új lakások éve lesz 2022. Ennyi új lakás átadása ugyanis már a 2020-ban 28 ezer lakással elért tízéves rekordszintet jelentené.

A szakember szerint fontos tényező, hogy az infláció felgyorsulása miatti jegybanki kamatemelések drágulást hoztak a lakáshitelek piacán, a fokozatosan növekvő kamatok miatt sok vevőjelölt minél előbb szeretné lebonyolítani a vásárlást, ez extra lendületet adhat az év elején a piacnak, igaz, az előrehozott vásárlások miatt az év második felében lassabb lehet a növekedés.

“Lényeges ugyanakkor, hogy a kamatemelések nem érintik az államilag támogatott - lakáscélú - hiteleket, így ezek a konstrukciók az eddiginél komolyabb szerepet kaphatnak a piacon” - tette hozzá Balogh László. A mostani szabályozás szerint a 2022 végéig építési engedéllyel rendelkező vagy egyszerű bejelentéssel épülő új ingatlanokat 2026 végéig lehet a kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfával megvenni. Mivel a lakóingatlan-építésre alkalmas telkek kínálata egyre szűkebb, ezért a nagyvárosokban telekárrobbanás várható. Ez valószínűsíthető forgatókönyv például Pécs vonzáskörzetében, így Pécsudvardon, Kozármislenyben és Pellérden.

Összességében a használt lakásoknál árnövekedés lesz, de a korábbinál enyhébb ütemben. Várhatóan 5-10 százalékos drágulásra lehet számítani. Balogh László szerint ennek oka, hogy az elmúlt 7 évben - rövidebb megingásoktól eltekintve - fokozatosan drágultak a lakások, így az áremelkedés is szükségszerűen egyre lassabb lesz országos szinten.

AktuálisBaranya megyelakáspiac