2024.07.12, Péntek
Nyolc érmet nyertek a magyar versenyzők a nemzetközi kémiai és földrajzi diákolimpián
Illusztráció: pexels.com

Nyolc érmet nyertek a magyar versenyzők a nemzetközi kémiai és földrajzi diákolimpián

MTI

2022.07.20. 07:39

Az online tartott földrajzi olimpián (az iGeón) Lontay Olivér (Milestone Institute, Budapest) és Rózsa Simon Péter (ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola, Budapest) ezüstéremmel végzett, Szekeres Panna (Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Bonyhád) és Kurenkov Efim (Kőrösi Csoma Sándor Kéttannyelvű Gimnázium, Budapest) pedig bronzérmes lett.

Öt ezüst- és három bronzérmet szereztek magyar diákok a középiskolások számára múlt héten rendezett nemzetközi kémiai és földrajzi olimpián - közölte a versenyek magyarországi szervezőjeként az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), illetve a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel.

Az ELTE Természettudományi Kar (TTK) közleménye szerint az 54. nemzetközi kémiai diákolimpián ezüstérmet nyert Szabó Márton (Péter András Gimnázium és Kollégium, Szeghalom), Saracco Lucio és Nemeskéri Dániel (mindketten: ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, Budapest), valamint bronzérmet Papp Marcell Imre (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, Budapest).

Az olimpiát Kína távolléti verseny formájában rendezte meg 84 ország 326 diákja számára július 10-18. között. A résztvevők kivételesen csak elméleti dolgozatot írtak Ljubljanában, a szlovén fővárosban, ahol a szlovén és a magyar csapat közösen vendégül látta az ukrán delegációt is öt napra.

A csapat felkészítését és kiválasztását az ELTE TTK végezte, a diákokat Villányi Attila, az ELTE Apáczai Gimnázium kémiatanára kísérte el. A csapatvezetők Magyarfalvi Gábor (ELTE TTK) és Varga Szilárd (Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, TTK) voltak. A szlovéniai út költségeit a Belügyminisztérium és a Hildegard Alapítvány fedezte - közölték.

A PTE közleményében az áll: a múlt kedd és vasárnap között, online tartott földrajzi olimpián (az iGeón) Lontay Olivér (Milestone Institute, Budapest) és Rózsa Simon Péter (ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola, Budapest) ezüstéremmel végzett, Szekeres Panna (Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Bonyhád) és Kurenkov Efim (Kőrösi Csoma Sándor Kéttannyelvű Gimnázium, Budapest) pedig bronzérmes lett.

A versenyzők az olimpia versenyszámait, az írásbeli, illetve a multimédia tesztet és a terepi feladatokat is elektronikus úton oldották meg a PTE Földrajzi és Földtudományi Intézetének falai között. A verseny egyéni, a diákok ebben a három versenyfordulóban bizonyíthatták tudásukat földrajzból, angol nyelven.

A Covid-19 járvány miatt a múlt év után az idei versenyt is online szervezte Franciaország. Az olimpián 54 ország 209 diákja versenyzett.

Magyarország 2006 óta delegál csapatokat a nemzetközi földrajzi versenyre, ahonnan eddig minden évben sikerült éremmel hazatérni - írták. A csapattagokat hagyományosan a PTE TTK munkatársai választják ki és készítik fel a nemzetközi megmérettetésre. Ennek első és legfőbb színtere az országos angol nyelvű földrajzi tanulmányi verseny, a Hungeocontest.

A verseny igazgatója és a magyar olimpiai csapat vezetője Trócsányi András egyetemi docens. A versenyt és a nyár elején megrendezett felkészítő tábort a PTE TTK mellett a Nemzeti Tehetség Program támogatta.

Az új versenyszezon októberben kezdődik majd az online fordulóval, a kiírás a www.hungeontest.org oldalon lesz elérhető. 2023-ban Bandung (Indonézia) várja majd a legjobb geográfusokat, élőben - tudatták.

AktuálisPécsi TudományegyetemkémiaversenyNemzetközi Földrajzi Olimpiadiákolimpia