2022.10.04, Kedd

Pécsi Tudományegyetem

Kutatók éjszakája - Csaknem kétszáz program a Pécsi Tudományegyetem kutatóhelyein, laboratóriumaiban

2022.09.28

Helyi hírek

A programok vonzók és elég érdekesek ahhoz, hogy a kisgyerekektől a legidősebbekig mindenki megtalálja a számára izgalmas eseményeket.

A fenntarthatóságért fog össze tizennégy magyarországi egyetem

2022.09.23

Helyi hírek

A megállapodásnak külön aktualitást ad az energiaválság és az, hogy az ember tevékenysége immár bizonyíthatóan kedvezőtlenül befolyásolja a környezetet.

Védelem-egészségügyi kutatások indulnak a Pécsi Tudományegyetemen

2022.09.08

Helyi hírek

Műveleti vagy katasztrófahelyzetben alkalmazható megoldásokat dolgoz ki a jövőben egyebek mellett egy a Pécsi Tudományegyetem (PTE) orvosi karán működő kutatói munkacsoport - tájékoztatta a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-t.

Beck Zoltán vezetésével ismét Zenélő Egyetem kurzus indul a Pécsi Tudományegyetemen

2022.08.27

Helyi hírek

A kurzus olyan kérdésekre igyekszik választ találni, mint hogy hogyan tudjuk megszólítani egymást a társadalomban, hogyan lehetünk képesek létrehozni olyan zenei hangot, ami kész a dialógusra.

A poszt-Covid szindrómával kapcsolatos kutatásokra nyert el támogatást a PTE

2022.08.09

Helyi hírek

A szakemberek többek között elvégzik a koronavírushoz kapcsolódó laboratóriumi, preklinikai és klinikai vizsgálatokat, valamint a kórházi kezelést nem igénylő Covid-19 fertőzés idegrendszeri és pszichológiai következményeinek vizsgálatát.

Kórokozók ellen védő, szöveteken alkalmazható impregnáló anyagot fejlesztettek ki Pécsen

2022.08.05

Aktuális

A kifejlesztett anyag függönyökre és egyéb lakástextíliákra kerülve hosszú időn keresztül hatékonyan véd a különféle bakteriális, vírusos szennyeződésektől, kórokozóktól, és visszaszorítja azok kialakulását is.

Tizenhét épület energetikai korszerűsítését készíti elő a PTE

2022.07.28

Helyi hírek

A PTE számára a projekt közép- és hosszú távon is jelentős megtakarítást eredményezhet, hiszen nyílászárókat cserélnének, napelemeket telepítenének, világítástechnikai, fűtési és a légtechnikai korszerűsítést hajtanának végre.

Nyolc érmet nyertek a magyar versenyzők a nemzetközi kémiai és földrajzi diákolimpián

2022.07.20

Aktuális

Az online tartott földrajzi olimpián (az iGeón) Lontay Olivér (Milestone Institute, Budapest) és Rózsa Simon Péter (ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola, Budapest) ezüstéremmel végzett, Szekeres Panna (Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Bonyhád) és Kurenkov Efim (Kőrösi Csoma Sándor Kéttannyelvű Gimnázium, Budapest) pedig bronzérmes lett.

Fenntarthatóbb termálvízkezelést tesz lehetővé a Mecsekérc Zrt. vezetésével kifejlesztett új technológia

2022.07.03

Helyi hírek

Egyedülálló technológiai fejlesztés valósult meg, amely segíti a termálvizek védelmét a geotermikus energiatermelés fenntarthatóbbá tételével.

Nemzetközi egyetemi színházi fesztivált rendeznek Pécsen

2022.06.11

Kultúra

Idén a pécsi házigazdák mellett Csehországból, Észtországból, Litvániából, Marokkóból, Romániából és Szlovákiából, illetve Szegedről és Debrecenből érkező társulatok mutatják be produkcióikat.

Átfogó oktatás- és intézményfejlesztési program zárul a Pécsi Tudományegyetemen

2022.06.03

Helyi hírek

Kiemelt figyelmet kapott a program keretében a női hallgatók és hátrányos helyzetű csoportok hozzáférésének javítása a matematikai, természettudományos, műszaki, vagy informatikai területeken.

Robotsebészeti beavatkozásokat is végezhetnek a jövőben a pécsi klinikán

2022.05.30

Helyi hírek

Az első műtétekre még ebben az évben sor kerülhet.

Csaknem háromszázan vesznek részt a PTE nyári egyetemi programsorozatán

2022.05.19

Helyi hírek

A nyári egyetemek hallgatói számos változatos kulturális programon is részt vehetnek a tanórák mellett.

A szúnyogok elleni biológiai védekezést segítik a PTE szakemberei

2022.05.17

Helyi hírek

A biológiai védekezés során nem a szúnyogot magát irtják, hanem csak a lárva bizonyos fejlődési szakaszait szünteti meg a módszer, tehát a környezetet is védi ezáltal.

Koronavírus - Új gyógyítási technológia alkalmazásáért kötött megállapodást két magyar egyetem és egy gazdasági társaság

2022.05.01

Aktuális

A CAPTEC már hat esztendeje dolgozik egy olyan technológia kidolgozásán, amely alkalmas lehet a humán véráramban található tumorsejtek, vírusok, baktériumok célzott eltávolítására.

Újdonságnak számító eljárással gyógyítanak egyes daganatos betegségeket Pécsen

2022.09.24

Helyi hírek

A kezelés során a beteg vérkeringésébe juttatnak egy "igen magas radioaktivitást tartalmazó", a daganatos sejtekhez kötődő, kifejezetten azokat pusztító oldatot, amelytől a betegség stabilizálódása, az élettartam megnövekedése és az életminőség javulása várható.

Sugárterápiás eszközfejlesztést hajtanak végre a pécsi onkológián

2022.09.20

Helyi hírek

Az eszközfejlesztés azért különösen fontos az intézet életében, mert a regionális központi feladatkörökből fakadóan az egység gépei és munkatársai is komoly terhelés alatt állnak folyamatosan.

Nemzeti laboratórium jött létre idegrendszeri betegségek gyógyításának módszertani javítására

2022.08.29

Helyi hírek

A TINL célja az idegrendszeri betegségek megelőzésének, gyógyításának módszertani javítása a gyermekkortól a felnőttkorig jelentkező idegrendszeri zavarok és betegségek területén.

Csillagmozi a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Szentmiklós-hegyi telepén

2022.08.11

Helyi hírek

Pécs legszebb panorámáját biztosító szőlőskertje 11-én és 12-én este 20 órától várja az érdeklődőket.

A PTE-n születő szellemi termékek piacra kerüléséhez nyújt támogatást az intézményt fenntartó alapítvány

2022.08.06

Aktuális

Évente százas nagyságrendben születnek szabadalmak a pécsi egyetemen.

Tudományos kutatásokról szóló szakmai együttműködést kötött a PTE és a NEKA

2022.07.31

Helyi hírek

Jó esély van a sportág fejlődésére, ugyanakkor e folyamat az egészség- és sporttudomány hathatós támogatásával lehet csak igazán sikeres.

Több mint ötezren kerültek be a Pécsi Tudományegyetemre

2022.07.27

Aktuális

Továbbra is a legnépszerűbb képzések között van az ápolás és betegellátás alapképzés, a jogász és az általános orvos osztatlan képzés, valamint a pszichológia szak.

Egymilliárd forintból folytatódhat az immunrendszer betegségeinek kutatása Pécsen

2022.07.15

Helyi hírek

Az immun- és az endokrin-rendszer szabályozási zavara változatos kórképeket eredményez, ezek korai felismeréséhez keresik azon jelzőmolekulákat, mérhető biomarkereket, amelyek segítik a korai diagnózist, és esetleg terápiás célpontként is szolgálhatnak.

Több mint egymilliárd forintos támogatással folytatódik gyógyszerkutatás a PTE-n

2022.06.28

Helyi hírek

A kutatás elsősorban a szívelégtelenség vizsgálatát célozta meg, de a kifejlesztett vegyületek között két, a rákterápiában használható új vegyületet is találtak.

Kiosztották a Családbarát kórházi innovációs díjakat

2022.06.08

Aktuális

A nyertesek újításai közül kiemelték a telemedicina lehetőségének megteremtését (Debrecen), a munkavállalóknak nyújtott anonim segítséget a mentális terhek csökkentésében (Békés Megyei Központi Kórház), valamint a dolgozók mentális, fizikai, szociális jóllétének javítását, különösen a Covid-járvány időszakában (Pécs).

Folytatódhat az agy működését és betegségeit vizsgáló kutatás a pécsi egyetemen

2022.06.01

Helyi hírek

Huszonöt kutatócsoport az új programban a korábbi kutatások teljeskörű megvalósítására, illetve új kutatási célpontok kijelölésére törekszik.

Szemkamerás kutatással vizsgálták a fiatalok vásárlási szokásait a Pécsi Tudományegyetemen

2022.05.21

Helyi hírek

Fiatal koruk ellenére a vizsgált személyeknek nagyon fontos a környezetvédelem és az egészségtudatos életmód, ennek megfelelően válogatták ki a megvásárolni kívánt termékeket.

Magyar csapat is indul a nemzetközi építőipari innovációs versenyen

2022.05.18

Helyi hírek

A Solar Decathlon nemzetközi építőipari innovációs verseny célja, hogy egyetemi kutatói csoportok működjenek együtt ipari partnerekkel, támogatókkal energiahatékony épületek, mintaotthonok tervezésére, megépítésére.

Forgass a Földért - Idén is meghirdetik a filmkészítő maratont

2022.05.05

Aktuális

A versenyt a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara (PTE KPVK) és a Forgass a Földért Alapítvány szervezi.

Betegadatokkal kapcsolatos fejlesztéseket valósít meg a PTE és az E-Group ICT Zrt.

2022.04.30

Helyi hírek

A fejlesztés során egy merőben új típusú informatikai rendszer valósul meg, amely lehetővé teszi az adatok jelenleginél jóval magasabb szintű hasznosítását, ezzel pedig javulhat az ellátás színvonala és rövidülhetnek a betegutak is.