2024.04.30, Kedd
Felsőszentmárton - Egykori romos szolgálati lakásból alakították ki a  Hagyományok Házát
Fotó: MTI/Ruprech Judit

Felsőszentmárton - Egykori romos szolgálati lakásból alakították ki a Hagyományok Házát

MTI

2024.04.08. 08:30

Múzeumként és faluházként szolgálja az épület a horvát, magyar kultúrát.

Átadták a horvát nemzetiségi múzeumként és faluházként működő Drávamenti Hagyományok Házát a baranyai Felsőszentmártonban.
 

Fotók: MTI/Ruprech Judit

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az eseményen hangsúlyozta: értéket teremteni, fejlesztést megvalósítani akkor lehet, ha békesség, nyugalom van, és ez igaz a nemzetek közötti és a közösségen belüli viszonyokra is.
Mladen Andrlic magyarországi horvát nagykövet méltatta Horvátország és Magyarország jó kapcsolatát, fontosnak nevezte a Magyarországon élő horvát nemzetiséghez kapcsolódó, a kultúra, valamint a hagyományok ápolását szolgáló fejlesztéseket.

Romos, üresen álló épületet újítottak fel 

Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke az MTI érdeklődésére beszámolt arról, hogy a település Kossuth utcájában álló hagyományok házának kialakítására egy korábban szolgálati lakásként működő, de évtizedek óta üresen álló romos épület felújításával nyílt lehetőség.

A 120 millió forintos, abból 70 millió forint kormányzati támogatással megvalósult beruházásnak köszönhetően az épület faluházként, valamint horvát népviseleteket és olyan régi használati tárgyakat bemutató múzeumként működhet, amelyeket a fiatalok ma már szinte csak képeken, vagy filmeken láthatnak - tette hozzá.

Szólt arról, hogy az országos önkormányzat tíz évvel ezelőtt, a közösségi házzal és a sportcsarnokkal együtt vásárolta meg a most megújult ingatlant, hogy kulturális és sportközpontot hozzon létre, és önkormányzatokkal, civil szervezetekkel programokat szervezzen a Felsőszentmártonban, valamint a környéken élő horvát nemzetiségű lakosságnak.
Rendezvényeik sikerét mutatja, hogy már több tízezer látogatójuk volt Magyarországról és az anyaországból - mondta.

AktuálisFelsőszentmártonHagyományok Házahorvát-magyar kultúra