2024.06.26, Szerda
Kibővítették a Honvédelmi Minisztérium és a Pécsi Tudományegyetem együttműködését
Fotó: MTI/Ruprech Judit

Kibővítették a Honvédelmi Minisztérium és a Pécsi Tudományegyetem együttműködését

MTI

2024.06.07. 08:20

Kibővítette és új alapokra helyezte korábbi együttműködési megállapodását a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE). Az erről szóló megállapodást a sajtó képviselői előtt írták alá a baranyai vármegyeszékhelyen.

 Kutnyánszky Zsolt, a HM védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára az eseményen közölte: 2018-ban kötötte meg a tárca és a pécsi egyetem a legutóbbi megállapodást, ezt töltik meg újabb tartalommal, mert az eltelt években a biztonsági környezet megváltozott, így különösen fontossá vált Magyarország védelmi képességeinek megerősítése. Egy modern eszközökkel ellátott, ütőképes honvédségre van szükség, továbbá önálló, erős védelmi iparra és hazaszerető, a hazáért tenni akaró, elkötelezett hivatásos és önkéntes katonákra - hangoztatta az államtitkár, kitérve arra, hogy ennek érdekében is készült el a HM honvédelmi nevelési és oktatási keretstratégiája.

 

Fotó:  MTI/Ruprech Judit


Kutnyánszky Zsolt beszámolt arról: a stratégia meghatározza az oktatás fejlesztési irányait, és - a védelmi ipari stratégiával együtt - a védelmi ipari képzésfejlesztés alappilléreként szolgál, ezzel párhuzamosan pedig erősítik, illetve új alapokra helyezik a felsőoktatási intézményekkel való együttműködést is.

Toborzásra, oktatásra és innovációra is kiterjed az együttműködés

Miseta Attila, a PTE rektora felidézte: a pécsi universitas és a honvédelmi tárca között fennálló együttműködés megújítása, kibővítése mindkét fél számára újabb lehetőségeket tartogathat, "kapukat nyithat meg".
A HM és a PTE között létrejött együttműködés keretében korábban a PTE Műszaki és Informatikai Karának hallgatói fejlesztettek ki katonai forgózsámolyt a honvédség megbízásából. Ez a különleges szerkezet katonai terepjáróra szerelhető és kollektív fegyverek működtetésére, valamint köríves mozgatására egyaránt alkalmas.  Az újabb megállapodás magában foglalja a toborzás, az oktatatás, valamint a tudományos, a védelmi innovációs és kutatási, fejlesztési területeken való együttműködést. Kiemelt területe a katonai egészségügy és hadtudomány, továbbá hangsúlyosan a sport- és rekreációs szakemberek képzése. Utóbbi annak érdekében, hogy testileg-lelkileg egészséges, fizikailag fitt ifjúság nevelődjön - olvasható a PTE a rendezvény kapcsán kiadott sajtóanyagában.

AktuálisPécsPécsi TudományegyetemHonvédelmi Minisztérium